Mangapäivä pitää ikävän loitolla

Kemissä lauantaina järjestetty mangapäivä kokosi yhteen lähemmäs 300 pohjoissuomalaista samanhenkistä nuorta. Lastenkuttuurikeskus Sarjiksen järjestämä tapahtuma oli järjestyksessään neljäs, ja suosio on ollut taattu aina.

Aino Airaksinen, Anna Lehtisaari, Aleksiina Lunki ja Melissa Ö olivat pukeutuneet cosplay-hengessä Kemin mangapäivä-tapahtumassa. Kuva: YLE / Perämeri

- Tapahtumassa järjestetään joka kerta asiakaskysely ja asteikolla 1 - 5 nuoret haluavat tulla tapahtumaan uudestaan keskimäärin yli neljän arvosanalla, kertoo tapahtumasihteeri Sanna Lemiläinen.

Mangahenkisiä tapahtumia ei järjestetä kovin usein edes koko Suomessa.

- Isoja tapahtumia, kuten Kitacon Kemissä, järjestetään vuodessa seitsemän. Lisäksi mangapäiviä järjestetään jonkin verran, tietää rovaniemeläinen Aino Airaksinen.

Kitacon-tapahtuma Kemissä houkuttelee paikalle parituhatta nuorta. Tapahtuma on yleensä järjestetty Kemin sarjakuvapäivien yhteydessä. Ensi vuonna tapahtuma järjestetään pitkästä aikaa järjestettävän Kemin taiteiden yön yhteydessä helmikuun puolivälissä. Sarjakuvapäivät järjestetään edelleen toukokuussa.

Cosplay-asussa jopa kouluun

Kemissä suurin osa osallistujista myös pukeutui japanilaisen sarjakuvan ja animaation hengessä. Pukeutumisessa mallia voidaan ottaa myös japanilaisista rockyhtyeistä.

- Viime vuoden Kitaconiin pukeuduin näin ensimmäistä kertaa, kun kaveri pyysi. Mallia otin An Cafen videosta, kertoo kemiläinen Melissa Ö.

Torniolainen Aleksiina Lunki kertoo, että on mennyt cosplay-asussa kavereidensa kanssa jopa kouluun.

- Ei sitä ihmetelty, hän kertoo.

Rantsilalainen Anna Lehtisaari on kaveridensa kanssa käynyt näyttäytymässä cosplay-tyyliin pukeutuneena Rantsilan kylän raitilla.

- Kylässä on kaksi kauppaa. Ei siellä kukaan tiedä, mistä on kyse, hän kuvaa.

Rovaniemeläinen Aino Airaksinen on niinikään käynyt kavereiden kanssa raitilla, Rovaniemellä.

- Ihmisen kyselivät, että mitkä Halloween-juhlat täällä on, hän kertoo.

Manga on muuten vaan hauskaa

Mikä mangassa ja cosplay-pukeutumisessa viehättää? Se on nuorille hankala kysymys vastata. Toisaalta aina nuorisokulttuurin syntyajoista lähtien jostain on on viehätytty, eikä sen taustalta ole löytynyt syvällistä pohdintaa.

Mangainnostus on kuitenkin yleensä alkanut sarjakuvasta, jalostunut pukeutumiseen ja siihen voi liittyä muutakin japanilaista kulttuuria, kuten musiikkia. Ja tietenkin nuorille on tärkeää viettää aikaa samanhenkisten kaveriden kanssa.

- Tapahtumissa on kiva käydä, koska täällä ei katsota pahalla. On kivaa, kun hahmo tunnistetaan. Kun halutaan kuvata, tulee hyvä olo. Tämä on muuten vaan hauskaa, kuvaa rovaniemeläinen Unkariksi pukeutunut Pirre.