TS: Lex Nokiaa ei ole käytetty kertaakaan

Yritykset eivät Turun Sanomien mukaan ole toistaiseksi käyttäneet kertaakaan paljon kohua aiheuttanutta sähköisen viestinnän tietosuojalakia. Lex Nokiana tunnettu laki antaa yritykselle mahdollisuuden seurata työntekijöidensä sähköpostiliikennettä, jos se epäilee työntekijän esimerkiksi vuotavan yrityssalaisuuksia ulkopuolisille.

Kotimaa

Viime vuoden kesäkuussa voimaan tulleen lain mukaan yrityksen pitää ilmoittaa seurannan aloittamisesta tietosuojavaltuutetulle.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo, että toistaiseksi ilmoituksia ei ole tullut ensimmäistäkään. Hänen mukaansa tilanteeseen on saattanut vaikuttaa nykyinen taloustilanne, sillä jokaisen yrityksen on huolehdittava tietoturvansa kuntoon ennen tunnistamistietojen tutkintaa.

Lain toimintaa seuraamaan on perustettu liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä. Yritykset ovat saaneet kyselykirjeen, jolla tutkitaan lain vaikutuksia. Tietosuojavaltuutettu Aarnio sanoo, ettei pidä lakia epäonnistuneena, vaikkei sitä olekaan käytetty. Hän haluaa katsoa ensin kyselyn tulokset ja tehdä johtopäätökset vasta sen jälkeen. Aarnio sanoo pitävänsä lakia onnistuneena, jos yritysten tietoturva-asiat ovat parantuneet lain innoittamana.

Opetusministeriö on puolestaan tekemässä lakiin muutosta. Eduskunta saa ensi kuussa käsiteltäväkseen paljon vastustusta aiheuttaneen lakiuudistuksen, joka mahdollistaa varoituskirjeet laittomia latauksia tekevälle netin käyttäjälle. Varoitus voisi olla sähköposti tai kirje.

Taloustutkimuksen mukaan laittomia tiedostoja ladataan mahdollisesti jopa 400 000 kodissa. Nettipiratismi aiheuttaa eräiden arvioiden mukaan Suomessa joka vuosi jopa 350 miljoonan euron menetykset.

Lähteet: YLE Uutiset