Shanghain maailmannäyttelyssä kävi 72 miljoonaa vierasta

184 päivää kestänyt maailmanäyttely Shanghaissa on ollut yksi kaikkien aikojen suurimmista yleisötapahtumista. Kiinalaisviranomaisten mukaan näyttelyyn on tutustunut puolen vuoden aikana noin 72 miljoonaa ihmistä. Näyttelyn viimeisenä päivänä vieraana oli myös Suomen pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.).

Ulkomaat
Shanghain maailmannäyttelyn vierailijoita
Reuters-TV

Suurin osa maailmannäyttelyyn osallistuneista ihmisistä on ollut aivan tavallisia kansalaisia, jotka ovat jonottaneet jopa kymmenen tuntia päästäkseen suosituimpiin näyttelykohteisiin sisälle.

Keskimäärin näyttelyssä kävi 370 000 vierasta päivässä. Ennätyspäivä oli 16. lokakuuta, kun paikalle ilmestyi hieman yli miljoona vierasta, kertoo englanninkielinen kiinalaislehti China Daily.

Kävijämäärää lisäsi se, että kiinalaiset valtionyhtiöt ostivat näyttelyyn lippuja ja määräsivät työntekijänsä näyttelyyn.

Edellinen maailmanäyttelyjen kävijäennätys on vuodelta 1970, kun Japanissa Osakan näyttelyssä kävi hieman yli 64 miljoonaa vierasta.

Seuraava näyttely pidetään Etelä-Koreassa Yeosun satamakaupungissa ja sitten Milanossa Italiassa vuonna 2015. Ensimmäinen maailmannäyttely oli Lontoossa vuonna 1851.

Kiinalle näyttely oli virallisen tavoitteen mukaan paras keino osoittaa maailmalle, kuinka maa on muuttunut moderniksi teollisuusmahdiksi.

Varsinaisen näyttelyn pystyttäminen maksoi Kiinalle noin 3,2 miljardia euroa. Lisäksi maa on satsannut miljardeja Shanghain metron, lentokentän ja muiden julkisten palvelujen kunnostamiseen ja ehostukseen.

Näyttelyn yhtenä teemana oli esitellä ekologisia tapoja kehittää asuinympäristöä.

Näyttelyyn otti osaa tavalla tai toisella 189 maata. Suomen näyttelypaviljongissa Kirnussa kävi noin 5,7 miljoonaa vierasta.

Lähteet: AFP, AP, YLE Uutiset