"Britanniasta löytynyt räjähde oli käyttövalmis"

Britannian sisäministeri sanoo, että East Midlandsin lentokentältä löytynyt räjähde oli käyttökunnossa oleva ja se olisi voinut räjähtää. Sisäministeri Theresa Mayn mukaan Britannia on katkaissut kaiken rahtiliikenteen Jemenistä Britannian lentokentille. Jemenin viranomaiset ovat puolestaan löytäneet 26 uutta epäilyttävää pakettia etsinnöissä, joissa selvitetään Yhdysvaltoihin tarkoitettujen kahden pommipaketin alkuperää.

Ulkomaat

Yhdysvaltalaiset viranomaiset epäilevät Chicagoon tarkoitettujen kahden paketin lähettäjiksi Jemenissä toimivaa al-Qaida-järjestön haaraa. Paketit löytyivät rahtikoneista Yhdistyneissä arabiemiraateissa ja Britanniassa.

Jemeniläinen turvallisuusviranomainen sanoi 26:n epäilyttävän paketin olevan tutkittavina. Poliisit kuulustelevat lentokenttätyöntekijöitä maan pääkaupungissa San´assa. Ilmeisesti lentorahdin seasta poimituista paketeista ei ole tarkempaa tietoa.

Jemenin al-Qaidan epäillään yrittäneen eilen terrori-iskua aikomalla lähettää kaksi räjähdepakettia Chicagossa Yhdysvalloissa sijaitseviin synagogiin. Kaupungin juutalainen yhteisö kertoi varoittaneensa jäseniään eilen perjantaina.

Presidentti Barack Obama on kuvaillut koordinoituja iskuyrityksiä "uskottavaksi terroriuhaksi". Obaman mukaan Jemenin presidentti on luvannut amerikkalaisille kaiken mahdollisen tuen tutkimuksissa.

Tekotapa viittaa al-Qaidaan

Myös Dubain poliisi pitää uskottavana, että iskujen suunnittelija on Jemenin al-Qaida. Dubain poliisin mukaan yhdessä paketissa oli teollista PETN-räjähdettä. Aine oli piilotettu printterin sisällä olleeseen mustesäiliöön.

Lisäksi Dubain poliisi kertoo, että pommi oli rakennettu hyvin ammattimaisesti yhdistämällä matkapuhelimen sim-kortti suljettuun virtapiiriin printterin sisällä.

Tekotapa on sama kuin mitä al-Qaida on aiemmin käyttänyt, kertoo uutistoimisto Reuters. Reutersin mukaan vastaavaa räjähdettä käytettiin joulupäivänä 2009 tehdyssä epäonnistuneessa pommi-iskussa, jossa lennolla Amsterdamista Detroitiin ollut mies yritti räjäyttää Detroitia lähestymässä olleen lentokoneen.

Kuljetusyhtiöt Fedex ja UPS ovat keskeyttäneet toistaiseksi kaikki toimituksensa Jemenistä.

Yhdysvallat tutkii yhteyttä

Yhdysvaltain viranomaiset olivat saaneet uskottavaa tiedustelutietoa, että Jemenistä olisi lähetetty Yhdysvaltoihin kaksi epäilyttävää pakettia. Se johti pakettien etsintäoperaatioon Britanniassa sekä Philadelphian ja Newarkin lentokentillä.

Turvatoimia kiristetty

Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeriö on lisännyt turvatoimia maan lentoliikenteessä. Euroopasta saapuvia rahtikoneita tutkitaan erityisen tarkasti.

Amerikkalaiset hävittäjät saattoivat Arabiemiraateista saapuvaa matkustajakonetta John F. Kennedyn lentokentälle New Yorkissa. Viranomaiset sanoivat haluavansa tarkistaa, ettei siinä ole rahtia Jemenistä.

CNN:n mukaan palokunnan vaarallisten aineiden tutkimusyksikkö on tutkinut Philadelphian kentällä kahta kuljetuskonetta, joista toinen on UPS:n kone.

Suomen suojelupoliisi pohtii lauantaina, onko Suomessa syytä tarkentaa eri tahojen turvaohjeita.

Lähteet: Reuters, AP, AFP