Hehkulamppukielto poiki hehkulamppubuumin

Hehkulamppujen myynti on kasvanut rutkasti tänä vuonna. Markkinoille on tuotu kysynnän vuoksi retrohehkulamppu 50 - 60-lukujen pahvipakkauksessa. Parin vuoden kuluttua energiaa tuhlaavia hehkulamppuja ei saa enää Euroopassa kaupata.

Kuva: Airam

Hehkulamppu siirtyy historiaan parin vuoden päästä kun EU-direktiivi kieltää sen. Hätä vanhan valon katoamisesta johti taannoin hamstraukseen ja lamppujen loppumiseen. Valoteollisuus ja kaupat ovat sittemmin vastanneet kysyntään, nyt hehkulamppuja taas saa ja niiden menekki on tänä vuonna kasvanut peräti 30 prosenttia

- Tämän vuoden aikana niiden kysyntä on noussut valtavasti, ehkä se on pientä hamstrausta mukana, mutta niitä myydään yllättävän paljon tänä päivänä, myyjä Pirjo Bernier Anttilan Kodin Ykkösen Oulun myymälästä.

Asiakkaat eivät ole vieläkään tyytyväisiä energiansäästölamppujen ominaisuuksiin.

- Ehkä se on se, että eihän sieltä tule sitä sellaista valoa kuin hehkulampusta. Sitten verrataan, eihän ne kestä ja niin poispäin, Bernier sanoo.

Esimerkiksi kotimainen Airam on vastannut hehkulamppubuumin valmistuttamalla lamppuja Kiinassa ja pakkaamalla ne menneiden vuosikymmenten pahvirasiaan. Rasian kyljessä lukee "Hyvässä valaistuksessa työ käy iloksi!”

Kymmenen kappaleen pakkauksen ostanut Erkki Ruutikainen Kempeleestä kiistää, että varmuusvarasto olisi vuosien mittainen.

- No ei ole kyllä, se on varmaan muutaman kuukauden korkeintaan. Että ei ole hamstrattu mitenkään.

EU-direktiivin on määrä lopettaa tavalliseen valaisuun käytettyjen hehkulamppujen kauppa vuonna 2012. Syy on suuri energiankulutus ja siksi suuret hiilidioksidipäästöt. Lamppukaupassa asiakas Tapio Kuivalainen kiteyttää arvatenkin monen valonostajan aatokset.

- Minä toivon, että siihen mennessä ne on saaneet energiansäästölamput yhtä hyviksi kuin vanhat hehkulamput, silloin ei tule suru puseroon.