1. yle.fi
  2. Uutiset

Israelin matkailuministeri haluaa boikotoida Turkin lomakohteita

Israelin ja Turkin tulehtuneet suhteet uhkasivat heikentyä entisestään, kun Israelin matkailuministeri kehotti israelilaisia olemaan matkustamatta lomalle Turkkiin. Ministeri Stas Misezhnikovin kehotus oli reaktio lehtitietoihin, joiden mukaan Turkki olisi luokitellut Israelin strategiseksi uhaksi.

Ulkomaat

Israelin media on esittänyt toisistaan poikkeavia tietoja Turkin valtiollisen johdon salaisesta asiakirjasta, jossa Israel ehkä uhaksi määriteltiin.

Israelin TV2:n ja Haaretz-lehden mukaan Turkki katsoo, että Israel aiheuttaa levottomuuksia alueella, mikä voi olla uhka Turkille. Mutta yksi lehti, Yisrael Hayom kirjoitti Turkin luokitelleen Israelin keskeiseksi uhaksi maalle.

Israelin hallituksen johto kieltäytyi kommentoimasta huhuja, mutta matkailuministeri Misezhnikov tarttui aiheeseen. - Turkki täytyy laittaa matkailukohteena täydelliseen boikottiin Israelin kansallisen kunnian säilyttämiseksi, ministeri sanoi.

Turkin lomakohteet suosittuja Israelissa

Turkki on on ollut israelilaisille keskeinen lomakohde. Maa on puolentoista tunnin lentomatkan päässä Tel Avivista, ja vuonna 2008 Turkissa kävi yli puoli miljoonaa israelilaista turistia.

Israel ja Turkki ovat kehittäneet viidentoista viime vuoden aikana läheiset sotilaalliset ja taloudelliset suhteet, ja Turkki on ollut Israelin läheisin liittolainen muslimimaailmassa.

Mutta suhteet alkoivat huonontua Israelin hyökättyä 2008 Gazaan ja aloitettua alueen kiivaat pommitukset. Maiden välit heikkenivät entisestään Israelin hyökättyä Gazan saartoa vastustavien aktivistien laivalle viime toukokuussa. Iskussa kuoli yhdeksän turkkilaista aktivistia.

Turkki ei julkista asiakirjaa

Turkin ulkoministeriö on ilmoittanut, että se ei julkaise maan kansallisen turvallisuusneuvoston Israelia koskevaa asiakirjaa. Israelin lehdistön tiedot se on kuitannut pelkäksi spekulaatioksi.

Israelin matkailuministeriä lienee ärsyttänyt erityisesti se, että Ankaran hallituksen väitettiin poistaneen Turkkia uhkaavien maiden listalta Syyrian ja Iranin. Israel pitää Irania päävihollisenaan.

Matkailuministeri Misezhnikov on Israelin hallituksen toisen kovan linjan edustajan, ulkoministeri Avigdor Liebermanin läheinen liittolainen.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi