1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. standardit

Miksi XL ei olekaan aina XL ?

Miksi kaupat ovat yhä enemmän täynnä pieniä slim fit -vaatteita. Eikä kukaan ota selvää vaatteiden vaihtelevista kokonumeroista.

standardit
Kuvassa naisten paitoja kevään muotiväreissä
Kevään 2010 muotivärejä ovat punainen, violetti ja oranssi.YLE / Raila Paavola

Samaan aikaan kun sanotaan että me suomalaiset ja läntisen maailmaan ihmiset vain lihomme, tuntuu kuluttajasta että vaatekaupoissa olevat vaatteet vain pienenevät. Onko tämä vain näköharhaa vai johtuuko tällaisten erityispienien ja slim fit – vaatteiden yleistyminen vallalla olevasta kauneusihanteesta?

Standardisoimisyhdistys Tevasta ry:n toiminnanjohtaja Auli Pylsy miettii hetken ja sanoo:

- Tuo onkin mielenkiintoinen kysymys, johon ei varmasti yhtä vastausta. Ensinnäkin kuluttajan tietysti kannattaa tarkistaa ne omat mittansa, että onko yleensäkään hakemassa sen kokoista vaatetta, jos itse on vaikkapa viime aikoina kovasti levinnyt.

- Mutta sitten asiaan tietysti vaikuttaa muoti aika paljon ja tuotemerkit. Tietyt brandit on ehkä suunniteltu tyköistuvimmiksi kuin toiset. Siinä on niin monta monessa, mutta ennen kaikkea kannattaa hakea sitä vaatetta niin, että se on itselle sopiva eikä pelkästään katsoa sitä kokonumeroa.

Miksi kokomerkinnät eivät pidä paikkaansa?

Entä mistä johtuu saman kokoiseksi merkittyjen vaatteiden erikokoisuus ? Jos ostaa vaikkapa XL-koolla merkityn paidan se saattaa ollakin ylisuuri ja paidanhelmat vain lepattavat – tai sitten vastaavasti toinen XL:ksi merkitty onkin sen verran pieni ettei paidan napitkaan mahdu kunnolla kiinni. Miksi L ei ole L aina tai XL ei ole XL? Mitä sanoo Auli Pylsy?

- Se johtuu osittain siitä, että aikoinaan asiassa ei ole ollut mitään kansainvälisiä standardeja siitä mitä mikäkin kokonumero tarkoittaa. Tähän on nyt kylläkin olemassa ratkaisu eli nyt on standardi, jota noudattamalla koot tulisivat lähemmäksi samankokoisia. Mutta toki silloinkin suunnittelijan näkemys siitä, kuuluuko vaatteen olla löysä vai tiukka, vaikuttaa siihen asiaan.

- Vielä pitää sanoa, että nämä standardit ovat vapaaehtoisia, joita ei ole pakko noudattaa. Monet brandyt katsovat, että heidän tuotteensa ovat tämän kokoisia ja kuluttajat ovat tottuneet niihin, niin niitä ei sitten halutakkaan muuttaa. Kannattaa siis aina sovittaa ja kokeilla.

Mitä Standardisoimisyhdistys Tevasta ry:n toiminnanjohtaja Auli Pylsy arvelee, päästäänkö vaatteiden kokomerkinnöissä joskus standardisoituun maailmaan?

- Tällä hetkellä se näyttää kyllä aika vaikealta. Kyllä siihen menee vielä kauan aikaa. Vaikka standardeista päästäisiinkin yksimielisyyteen niin, kestää kauan enenkuin valmistajat ja kauppaa ottavat ne käyttöön. Ja vielä kauemman, että kuluttajille opetetaan nämä uudet mahdolliset merkinnät.

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi