Löytöeläintalot ääriään myöten täynnä

Syksyn tulo on saanut löytöeläintalot täyteen. Esimerkiksi Porvoossa löytökissojen talossa ei vastaavanlaista tilannetta ole aiemmin ollut. Kaikkia tulokkaita ei edes pystytä ottamaan vastaan.

Kotimaa
Kissan pennut
YLE

Syksy on ollut Porvoon kissatalossa poikkeuksellisen synkkä. Pahimmillaan löytökissoja on tuotu taloon kolme saman päivän aikana. Kissatalon tilat ovat täyttyneet äärimmilleen, kertoo Porvooseudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja May-Len Bäckström.

- Tällaista ruuhkatilannetta ei ole ollut aikaisemmin. Yleensä kissat ovat saaneet uuden kodin sitä mukaa kun uusia on tullut, mutta nyt tuntuu, että talo ruuhkautuu ihan täysin.

Kissatalon kolmestatoista karanteenihuoneesta enää yksi on vapaana. Yhteisissä tiloissa kissat voivat liikkua vapaasti vasta, kun ne on todettu varmasti terveiksi ja ne tulevat toimeen keskenään. Tilojen ruuhkautumisen vuoksi kaikkia tulokkaita ei edes pystytä ottamaan vastaan.

- Me voimme nyt keskittyä vain löytöeläimiin. Monet hoitavat kissoja huonosti myös kotona ja kunnan eläinlääkäri otti meihin vastikään yhteyttä, että olisi pitänyt ottaa vielä kaksi kissaa tänne, mutta en voi ottaa vaikka haluaisinkin, Bäckström pahoittelee tilannetta.

Välinpitämättömyys yhä suurin ongelma

Pääosin vapaaehtoisvoimin toimivalle talolle tulee vuosittain parisen sataa karannutta tai hylättyä kissaa. Viidennes niistä palautuu omiin koteihinsa ja loput sijoitetaan uusiin perheisiin.

Bäckströmin mukaan tietämättömyys ei enää ole ongelma, vaan ihmisten välinpitämättömyys. Keväällä kissatalolle tuotiin roskiksesta löytyneitä kolmeviikkoisia kissanpentuja.

- Se on niin raakaa ja käsittämätöntä toimintaa. En pysty ymmärtämään, miten ihminen voi kohdella näin eläviä olentoja, Bäckström kauhistelee.

Kissoja pidetään edelleen paljon myös vapaana, vaikka irrallaan kulkevista kissoista on tarkat säädökset muun muassa järjestyslaissa ja eläinsuojelulaissa.

Esimerkiksi leirintäalueelta löytynyt, Savuksi ristitty kissa on odottanut talossa omistajaansa jo kuukauden päivät.

- Se huutaa kokoajan ikäväänsä ja katsoo ikkunasta ulos ja ihmettelee, että miksi omistajat eivät tule hakemaan. Ja kukaan ei ole tehnyt kissasta edes katoamisilmoitusta, Bäckström toteaa surullisena.

Lähteet: YLE Helsinki / Hanna Myllys