Innostus hehkuu kuin sula lasimassa

Nuoret tekijät puhaltavat uutta henkeä riihimäkeläiseen lasiosaamiseen. Seitsemän nuoren lasinpuhaltajan osuuskunta on ostanut lopettaneen yrityksen tuotantotilat entisen lasitehtaan alueelta ja aikoo vallata oman osansa taidelasimarkkinoista.

kulttuuri
Korut kuin karamellit.YLE/ Kari Mustonen

Nuutajärvellä oppinsa saaneet nuoret puhaltajat tavoittelevat tuotteissaan aikaisempaa henkisempää ja tarinallista otetta.

Sulan juoksevan lasin puhaltaminen on sielun antamista kivimateriaalille. Se on myös hikeä, kuumuutta ja pitkiä työpäiviä Riihimäellä. Osuuskunta Lasismin tekijät löysivät toisistaan hengenheimolaiset jo Nuutajärvellä. Tekijöiden tuotanto puhutteleekin niin väreillään kuin muullakin koskettavuudellaan.

Jokaisella on alalta perusteellinen koulutus, kokemus ja oman tekemisen vimma. Kotimaisista suurista lasitehtaista poiketen osuuskunta hakee vaikutteitaan kauempaa kuin suomalaisesta funktionalismista tai suomalaisen lasin kultakaudesta 1950-luvulta.

Vaikutteita osuuskunnan tekijät ovat saaneet niin venetsialaisesta kuin amerikkalaisestakin uudesta lasista. Riihimäelle muuttaneet lasinpuhaltajat ovat vihkiytyneet teknisesti vaikeaan ja siksi puhuttelevaan muotoiluun. Omien uniikkitöiden lisäksi hyviä työllistäjiä ovat myös tilaustyöt ja ulkopuoliset suunnittelijat.

Osuuskunta Lasismi pääsi suoraan jatkamaan viime kesänä Riihimäellä tuotantoa lopetelleen puhaltajan työtä ostettuaan hänen yrityksensä ja valmiit laitteet ja toimitilat entisestä Riihimäen lasitehtaasta.

Nuorten tekijöiden tuotanto on pääsemässä vauhtiin, tekijät ovat syksyllä tehneet osin seitsemänpäivästä työviikkoa. Ensi vuodesta he odottavat varsinaista läpimurtoa.

Tekijät tuntevat Riihimäen Lasin teollisuuden maineen ja tarinat. Ouuskunta Lasismi koostuu seitsemästä lasinpuhaltajasta ja käsityöläisestä. Riihimäellä uudet tekijät on otettu hyvin vastaan niin alan museon kuin muidenkin käsityöläisten keskuudessa.

Lähteet: YLE / Kari Mustonen