Puolueet näkyvät vaihtelevasti seurakuntavaaleissa

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään. Varsinaiset vaalipäivät ovat 14. Ja 15 päivä marraskuuta. Poliittisen puolueet näkyvät seurakuntavaaleissa hyvin vaihtelevalla tavalla puolueesta ja seurakunnasta riippuen. Omilla listoillaan esiintyvät useimmin Keskusta, Kokoomus ja Sosiaalidemokraatit.

seurakunnat
Lääninrovasti Jorma Silander
Lääninrovasti Jorma Silander toivoo hiljasien enemmistön äänestävän ahkerasti seurakuntavaaleissa.YLE / Paavo Koponen

Poliittisista puolueista Keskusta näyttää olevan aktiivisimmin esillä. Seurakuntien keskustaväeksi Etelä-Savon kirkkovaltuustoihin on pyrkimässä liki 300. Se on puolueelle hyvä tapa olla esillä, vaikka politiikka ei kirkkoon kuulukaan, sanoo Keskustan Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Markku Kakriainen.

Kokoomuslaisia ehdokkaita Etelä-Savon seurakunnissa on vajaat 150, ajamassa kirkkoa keskelle ihmisten arkea. Seurakuntavaalit on kunnallis- ja eduskuntavaalien kaltainen edustuksellinen tehtävä, sanoo Etelä-Savon Kokoomus ry:n varapuheenjohtaja Saku Linnamurto.

Sosiaalidemokraatteja koko kansan kirkkoa tekemään pyrkii noin sata. Näkyvyys kelpaa myös puolueelle, vaikka kirkollisessa työssä puluepolitiikala ei suurta sijaa olisikaan. Etelä-Savon Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Arto Seppälä haluaa puolueen ja myös puolueen tunnukset esiin.

Perussuomalaiset pyrkivät kirkkovaltuustoihin perusseurakuntalaisina. Ehdokkaita Etelä-Savossa on satakunta. Etelä-Savon perussuomalaisten puheenjohtaja Pekka Leskinen katsoo, että kirkon periaatteista ja taloudesta pitää olla päättämässä.

Kristillisdemokraatit eivät esiinny puolueena seurakuntavaaleissa, mutta eivät kiellä ehdokkailta tunnustensa käyttöä. Etelä-Savon Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Esko Repo odottaa vilkkaita vaaleja senkin vuoksi, että opilliset asiat ovat olleet paljon esillä.

Vihreät haluaisivat muuttaa kirkkoa ja nostaa sen yhteiskunnallista merkitystä. Puheenjohtaja Marja Pulkkinen pitää siksi tärkeänä olla mukana.

Etelä-Savossa vihreillä on kuitenkin vain yhdeksän ehdokasta.

Vasemmistoliitto ei myöskään näy puolueena seurakuntavaaleissa. Osallistuminen on kokonaan yksittäisten jäsenten valinta. Etelä-Savon Vasemmistoliiton puheenjohtaja Julia Vatanen toivoo kuitenkin, että tasa-arvokeskusteluissa säilyy kohtuus.

Jos puolueet saavat näkyvyyttä seurakuntavaaleissa, ne myös antavat näkyvyyttä seurakunnille. Lisäksi julkisuutta tuo poliittinen keskustelu kirkkoa sivuavista asioista. Lääninrovasti Jorma Silander toivoo kuitenkin, että nimenomaan hiljainen enemmistö on seurakuntavaaleissa erityisen hereillä.