Suomen Kirnu etsii uutta omistajaa

Suomen Kirnussa on vieraillut Shanghain maailmannäyttelyn päätöspäivään mennessä noin 5,7 miljoonaa kävijää. Suunnittelultaan ja arkkitehtuuriltaan kokoluokkansa parhaaksi valitun Kirnun tulevaisuus on vielä avoin, mutta kiinnostuneita ottajia on jo ilmoittautunut.

Kotimaa
Shanghain maailmannäyttelyn Suomen paviljonki Kirnu.

Suomen paviljonki Kirnu on saanut Shanghain maailmannäyttelyssä hyvää palautetta, kertoo apulaiskomissaari, viestintäjohtaja Mikko Puustinen vienninedistämiskeskus Finprosta.

Puustisen mukaan arkkitehtuuriltaan kokoluokkansa parhaaksi valittua Suomen Kirnua on pidetty innovatiivisena paviljonkina, josta välittyy suomalainen ja pohjoismaalainen arkkitehtuuri. Kirnu poikkeaa useista muista maailmannäyttelyn paviljongeista muun muassa siinä, ettei sitä ole tarkoitettu vain väliaikaiseksi näyttelyrakennukseksi.

- Kirnun jälkikäyttöä ei vielä päätetty, mutta se on alun perin suunniteltu niin, että sen pystyy purkamaan, siirtämään ja kokoamaan ihan uudelleen. Se on suunniteltu pysyväksi rakennukseksi, vaikkakaan ei tässä nykyisessä paikassaan, Puustinen kertoo.

Puustinen pitää todennäköisenä sitä, että rakennus jää Kiinaan esimerkiksi näyttely-, toimisto- tai konserttitilaksi.

- Kirnu on tullut Kiinassa monille tutuksi. Se ilmentää monia sellaisia näkökohtia, jotka kiinnostavat kiinalaisia, ja jotka ovat myös Suomen ja Kiinan yhteistyön kannalta merkittäviä, kuten esimerkiksi puhtaiden teknologioiden käyttö, design ja arkkitehtuuri.

Kirnun purkaminen kestänee noin kahdesta kolmeen kuukautta. Puustisen mukaan paviljonki on maksanut noin kahdeksan miljoonaa euroa, mutta sen myyntihinta tulee olemaan merkittävästi pienempi.

Suomelta on kulunut Kiinassa järjestettyyn Shanghain maailmannäyttelyyn arviolta 14 - 15 miljoonaa euroa, josta valtion osuus on noin kolme neljäsosaa.

Kiinalaisviranomaisten mukaan maailmannäyttelyssä on vieraillut noin 72 miljoonaa ihmistä, joista arviolta 95 prosenttia on ollut kiinalaisia.

Seuraava suuri maailmannäyttely järjestetään Italian Milanossa vuonna 2015.

Lähteet: YLE Uutiset