Kirgisian parlamenttiin viisi puoluetta

Kirgisian uuteen parlamenttiin nousee viisi puoluetta, joista mikään ei saa enemmistöä, ilmenee lokakuun vaalien lopullisista tuloksista. Suurin puolue on Ata Zhurt, johon kuuluu keväällä syrjäytetyn presidentin entisiä liittolaisia. Lopullisen tuloksen julkistaminen lykkääntyi, kun ääniä jouduttiin laskemaan uudelleen vilppiepäilyjen vuoksi.

Ulkomaat

Uudelleenlaskenta ei muuttanut parlamenttiin pääsevien puolueiden määrää. Lokakuun 10. päivän vaaleissa enemmistö äänistä meni 24 puolueelle, jotka eivät ylittäneen viiden prosentin äänikynnystä eivätkä siten pääse parlamenttiin.

Parlamenttiin pääsivät Ata Zhurt -puolue, sosiaalidemokraatit, Ar Namys, Respublika ja Ata Meken.

Ykköseksi 8,47 prosentin ääniosuudella nousi nationalistinen Ata Zhurt, johon kuuluu monia huhtikuussa syrjäytetyn presidentti Kurmanbek Bakijevin entisiä liittolaisia. Toisena on apulaispääministeri Almazbek Atambajevin johtama sosiaalidemokraattinen puolue 7,83 prosentin osuudella.

Muut parlamenttiin päässeet puolueet ovat Ar Namys 7,57 prosentin osuudella, Respublika 6,93 prosentin osuudella ja Ata Meken 5,49 prosentilla.

Ata Zhurt saa parlamentin 120 paikasta 28, sosiaalidemokraatit 26, Ar Namys 25, Respublika 23 ja Ata Meken 18.

Vaalituloksen tasaisuuden vuoksi hallitusneuvotteluista odotetaan vaikeita. Lisäksi sen pelätään aiheuttavan levottomuuksia, että niin moni puolue jäi vaaleissa rannalle. Äänekkäästi vaaleja on arvostellut muun muassa 4,6 prosenttia äänistä kerännyt Butun Kirgisia -puolue, jolla on vahva tuki maan eteläosassa.

Vaalit olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun Bakijev syöstiin vallasta. Kesäkuussa maassa puhkesi verisiä levottomuuksia maan uzbekkivähemmistön ja kirgiisienemmistön välillä.

Äänestysvilkkaus vaaleissa oli 55,3 prosenttia.

Lähteet: Reuters, AP, YLE Uutiset