1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taiteilijat menettämässä miljoonia euroja tekijänoikeusmaksuja

Suomalaiset taiteilijat ja kulttuuriala ovat viimeisen kahden vuoden aikana menettäneet miljoonia euroja. Musiikin ja elokuvien kopioinnista maksettavat tekijänoikeusmaksut ovat pudonneet puoleen. Tärkein syy tulonmenetykseen on se, ettei niin kutsuttua hyvitysmaksua kerry uusista tallennuslaitteista kuten muistitikuista ja tallentavista puhelimista.

Kuva: YLE / Juho Pokela

Suomalaiset kopioivat laillisesti musiikkia ja elokuvia kahden miljardin euron edestä vuodessa. Tätä korvataan sisällöntekijöille perimällä niin sanottua yksityisen kopioinnin hyvitysmaksua, joka sisältyy tallennusvälineiden ostohintaan.

Hyvitysmaksun saavat tekijänoikeusjärjestöt kuten Teosto ja Kopiosto, joiden kautta roposia kilahtelee myös taiteen tekijöiden taskuun.

Uudet laitteet ajavat ahdinkoon

Viime vuosina markkinoille on tullut runsaasti uusia kopioinnin mahdollistavia laitteita, joista hyvitysmaksua ei makseta. Tämä johtuu siitä, että tällä hallituskaudella ei ole päivitetty listaa laitteista, joista tekijänoikeuskorvauksia pitäisi maksaa. Niinpä kulttuurialan tekijänoikeusjärjestöjen tulot ovat laskeneet miljoonilla.

Esimerkiksi Kopioston yhteydessä toimiva Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus saa tuloistaan 90 prosenttia hyvitysmaksuista. AVEK on merkittävä kulttuurialan rahoittaja. Nyt sen käytössä olevat tulot ovat romahtamassa, kertoo säveltäjä Harri Wessman.

- Kaudella 2009–2010 AVEK on voinut jakaa 2,9 miljoonaa erilaisiin kulttuuriteollisuusprojekteihin. Jos hyvitysmaksua ei päivitetä, kaudella 2011–2012 tulee olemaan jaettavissa 1,3 miljoonaa eli yli puolet vähemmän kuin tällä hetkellä.

Hyvitysmaksuun oikeuttavien laitteiden listasta puuttuu arkisia laitteita kuten kännyköitä ja tietokoneita.

Ministeriöstä ei löydy ymmärrystä

Taiteilijoiden syyttävä sormi osoittaa opetus- ja kulttuuriministeriötä, joka ei ole laittanut listan uusimista edes alulle. Ministeriössä asiasta vastaa tekijänoikeusneuvos Viveca Still, joka ei oikein ymmärrä taidekentän huolta.

Still muistuttaa, että maksutulojen lasku johtuu listalla olevien tallennuslaitteiden kuten C-kasettien tai tyhjien CD-levyjen vähäisestä menekistä.

Uusien tallennuslaitteiden kuten muistitikkujen saamista hyvitysmaksulistalle Still ei tunnu kannattavan.

- Hyvitysmaksujärjestelmän ongelmakohta on se, että uusia laitteita tulee kiihtyvällä vauhdilla markkinoille. On yhä hankalampaa seurata niitä ja arvioida sitä, käytetäänkö laitteita merkittävissä määrin yksityiseen kopiointiin. Vaikeaa on myös arvioida, mikä olisi kohtuullinen korvaus, joka tulisi maksaa eri laitteista.

Vetoomus lähti poliitikoille

Koska hyvitysmaksua ei uusista kopiointilaitteista kerätä lainkaan, jää suuri osa kopioinnista nykyään korvaamatta. Kulttuurialan mukaan tämä ei ole Suomen lakien eikä EU-direktiivin mukaista.

Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien valtuuskunta Lyhty onkin lähettänyt poliittisille päättäjille vetoomuksen, jossa vaaditaan, että uusistakin kopiointivälineistö täytyy alkaa periä hyvitysmaksuja.