Nettikeskustelijat pohtivat rikkauden jakautumista

Vuoden 2009 tulo- ja pääomaverotuksen tiedot on julkistettu. Viimevuotiseen tapaan eniten ansiotuloja sai Nokian ja Shellin hallituksissa istuva Jorma Ollila. Nettikeskustelijat ovat käsitelleet kommenteissaan suomalaisten menestystä ja kateutta. Myös keskiluokan tuloista on kannattu huolta.

Kotimaa

Nimimerkki Matti ideoi.

"Osakkeiden myyntivoittojen verotusta pitäisi nostaa, koska suurin osa osakekaupasta tapahtuu ns. jälkipörssissä ja sijoittajan sijoittamat rahat eivät millään tavalla hyödytä sitä yritystä, jonka osakkeista on kyse. Kyseessähän on vain selkeästi pelaaminen."

Nimimerkki Miguel on huolissaan keskiluokasta.

"Maan verokassa sen kun pienenee. Keskiluokan ostovoima heikkenee koko ajan, puhumattakaan köyhimmistä. Varakkaampia potuttaa kun joutuu maksamaan monta prosenttia pääomaveroa. Ai kun kamalaa!"

Nimimerkki Rakkaus on rikkautta, rikkaus ei oo rakkautta muistuttaa riskin arvosta.

"Palkkapomojen miljoonat on väärin, mutta yhtiöiden perustajat ovat ansainneet ottamansa riskin tuottaman hedelmän. Miljoonat niille mutta jäljelle jäävät rahat jakoon!!"

Nimimerkki Ihmettelen pohtii köyhyyden käsitettä.

"Miksi korrelaatio: mitä enemmän ökyrikkaampia maahamme syntyy sitä enemmän myös köyhiä? Kuka viisas osaisi tätä selittää, jokin outo yhteys näillä on?"

Nimimerkki tOISTEN VEROILLA ELÄVÄ on iloinen Suomeen suuntautuvista verovaroista.

"Ollaan nyt iloisia että nämä super rikkaat haluavat maksaa veronsa Suomeen, heille olisi varmasti helppoa siirtää ne edulliseman verotuksen maihin. Niinkuin moni muu on jo tehnyt."

Nimimerkki Kaisa ei maksaisi näin paljon.

"Miksi heille pitää maksaa ihan tolkuttomasti, eihän kukaan pysty kuluttamaan tuollaisia summia. Suvut rikastuvat ja riitelevät myöhemmin omaisuudesta."

Nimimerkki Rappiotila ei halua ärsyttää ketään.

"Eihän tuossa ole mitään järkeä, vaikka kuinka eletään markkinataloutta. Vaikka jokainen on oman onnensa (epäonnensa) seppä. Moni kärvistelee jokapäiväisen toimeentulonsa kanssa. Hävetkää. Onko näillä tarkoitus ärsyttää kansalaisia."

Nimimerkki ukko korostaa verotusta.

"Jos yrityksillä on varaa siirtää varoja näin poskettomasti johtajille, niin yhteiskunnan pitää myös pystyä verottamaan. Se on myöskin koskettava "urheilupuolen" ökyrikkaita, josta kansalaiset eivät tunnu kokevan kateutta."

Nimimerkki Jaana (kok.) ihmettelee suomalaisten kateutta.

"Kommentteja lukiessa huomaa, että kyllä Suomalaiset osaavat olla kateellisia. Matalan sivistystason omaaville työläisille on ilmeisesti täysin käsittämätön ajatus, ettei se ole heiltä pois, jos joku toinen menestyy. Surullista."

Lähteet: YLE Uutiset