1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuumailmapalloilija: Maailma on tosi meluisa paikka

Kuumailmapalloilija Olli Luoma katselee maailmaa pääosin ilmasta käsin. Tutuiksi ovat tulleet niin Kenian savannit kuin Vanajaveden selkäkin. Luoman työssä riskien hallinta on tärkeää, vaikka taivaalla onkin rauhallista.

kuumailmapallot
Olli Luoma lentämässä Englannin kanaalin yllä.Olli Luoman kuva-arkisto

Kolmekymppisenä hämeenlinnalainen Olli Luoma joutui miettimään, lähteäkö jatkamaan armeijauraa vai yrittääkö löytää elanto lapsuuden rakkaasta harrastuksesta, ilmailusta. Ilmailu voitti.

- Kuten kaikki ilmailijat, rakkaus lajiin juontaa lapsuudesta. Paperilennokkien väsäilystä ensimmäiseen laskuvarjohyppyyn saakka, sanoo Olli Luoma.

Luoman yritys Linnan Pallo lennättää yritys- ja yksityisasiakkaita taivaan tuuliin, hallitusti tietenkin.

- Kuumailmapalloilussa riskien hallinta on olennainen osa tätä työtä. Seuraamme tarkasti sääennusteita ja kartoitamme riskit.

Rauhallinen näkövinkkeli

Ylhäällä taivaalla on rauhallista, päinvastoin kuin maan pinnalla.

- Ylös äänet kuuluvat erittäin hyvin, maailma on kyllä hyvin meluisa paikka ihan vuorokauden ympäri. Suomea tarkastellessa mieleen tulee, että olemme siistejä ja meillä on paljon metsää. Tosin luonnon monimuotoisuuden katoaminen näkyy kuumailmapallosta käsin hyvin, sanoo Olli.

Kuumailmapallossa seikkailuja on riittänyt; maisemia on tarkasteltu koti-Hämeestä Keniaan, Berliinistä Algeriaan.

- Kerran Mäntsälässä kalasääski huomasi meidät ja alkoi houkutella meitä pois pesän läheisyydestä. Oli hienoa katsella sen linkutusta, sanoo ammatikseen palloileva Olli Luoma.

Lähteet: YLE Häme / Heidi Kononen

Lue seuraavaksi