Pia Viitanen kaipaa Robin Hoodia

SDP:n varapuheenjohtaja uskoo, että kaikilla isoilla puolueilla on tulevissa vaaleissa tasavahvat mahdollisuudet kisata sekä hallituspaikasta että pääministerin pestistä. SDP:n kisavalttina on reilu meininki.

puolueet
SDP:n varapuheenjohtaja Pia Viitanen
YLE / Seppo Sarkkinen

Tulevan kevään vaalit näkyvät jo eduskunnan arjessa. Pia Viitasen mukaan kaikki puolueet pyrkivät nyt sanomansa kirkastamiseen, jotta äänestäjän valinta olisi mahdollisimman selkeä.

- Sosiaalidemokraatit tekevät kovasti työtä omien tavoitteidensa julki tuomiseksi. Olemme parhaillaan laatimassa vaihtoehtobudjettia, joka julkistetaan lähiviikkoina. Puolueen kuningasajatuksena tulevissa vaaleissa ovat työ ja reilumpi meininki.

Vaikka vaalien läheisyys näkyy selkeinä kannanottoina, on haittapuolena Viitasen mukaan se, että suuria päätöksiä venytetään vaalien jälkeiseen aikaan.

- Nyt ajatellaan helposti, että vaalien jälkeinen aika on ongelmien ratkaisemisen aikaa. Maan talous on kuitenkin surkeassa jamassa, ja edessä on koko kansan talkoot. Demarit toivoisivat tiettyjen toimien aloittamista heti. Miksi ihmeessä emme voi nostaa pääomaveroa jo nyt? Jostain syystä asialle ei tapahdu mitään, vaikka kaikki sanovatkin ajatusta kannattavansa.

Ajatus tasaverotuksesta hirvittää

Ei ei -porukkana pidetty oppositio sanoo Viitasen mukaan monelle asialle myös kyllä. Oppositio muun muassa lisäisi työllisyysmäärärahoja enemmän kuin hallitus ja tekisi myös toisenlaisia veroratkaisuja.

- Verokysymys on iso ja ajankohtainen asia, jossa eletään nyt huolestuttavaa vaihetta. Valtion tuloveroja on anteliaasti kevennetty ja välillisiä veroja nostetaan samaan aikaan. Näin siirrytään kohti tasaverojärjestelmää. Ei ole reilua, että tavallinen virtanen ja tavallinen wahlroos maksavat saman verran veroa. Tämän asian suhteen oppositio on kyllä ärhäkäs, eriarvoistaminen ei meille käy. Vaarana on se, että jos asiaan ei tartuta uudella otteella nyt, niin vuoden päästä sen hoitaminen on entistä vaikeampaa, Viitanen sanoo.

Pääministerin pesti on täysin auki

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen on julkisuudessa ennakoinut vaaleista pääministerivaaleja, jossa taistelu käydään nykyisen pääministerin Mari Kiviniemen ja kokoomuksen Jyrki Kataisen kesken. Pia Viitanen hämmästelee Laanisen lausuntoa.

- Laaninen unohtaa nyt kyllä Suomen kansan, joka vasta vaaleissa valitsee hallituksen. Ei ennen vaaleja voi kävellä kansanvallan yli, eikä demokratiaa saa katsoa ylimielisesti. Kansa ei ole vielä sanonut sanaansa.

Sen sijaan kansa on gallupeissa paljastanut innostuneensa perussuomalaisten linjasta yhä enemmän. Puolueen suosion huima nousu yli 12 prosenttiin on pois isommilta puolueilta - kaikilta kolmelta, uskoo Viitanen.

Viitasen mukaan galluppien mielenkiintoisin anti on kuitenkin tieto, jonka mukaan ennätyssuuri määrä ihmisiä ei vielä ole valinnut puoluettaan.

- Kolme suurinta puoluetta ovat lähes tasoissa, ja tilanne voi vaaleissa kääntyä miten päin vaan.

Demarien rivien on arvosteltu olevan hajallaan. Näkemyksiä puolueen sisällä riittää niin oikeammalta kuin vasemmaltakin. Varapuheenjohtajan mielestä rivit ovat kuitenkin kasassa.

- Kyllä meillä kaikki katsovat samaan tulevaisuuteen ja kaikkien tavoitteena on aidosti reilumpi meininki ja työtä kaikille. Toki puolueen sisällä käydään keskustelua siitä, mihin suuntaan kukin on kallellaan, mutta sellainen keskusteluhan on ihan normaalia. Itse en tunnista SDP:tä monista arvosteluista. Mielestäni olemme olleet vastuullisesti mukana esittämässä vaihtoehtoja hallituksen politiikalle, ja uskon yleislinjan olevan yhteinen.

Teemoja työstä maahanmuuttoon

Sosiaalidemokraattien vaaliase on ikisanoma siitä, että kaikilla pitää olla mahdollisuus tehdä töitä ja että työelämän tulee olla tasa-arvoista.

- Ketään ei saa eläkkeitä leikkaamalla pakottaa tekemään töitä pidempään vaan työntekoon tulee kannustaa muilla tavoilla. Olen kiteyttänyt tämän sanomalla että vähän enemmän robin hoodia. Uskon että yleinen oikeudenmukaisuuden tunne puree ihmiseen kuin ihmiseen. Meidän puolueellamme on hyvä, yli satavuotinen näyttö taistelusta oikeudenmukaisuuden puolesta. Nyt pitää enää saada sanoma läpi äänestäjille.

Perussuomalaisten äkkisuosio ennakoi myös maahanmuuton kohoavan yhdeksi suurista vaaliteemoista. Viitasen mukaan muut asiat eivät saa hukkua maahanmuuttokeskustelun alle, mutta asiasta puhuminen on joka tapauksessa tärkeää.

- Hyvä, että tästä keskustellaan. Oppositio on ollut asian suhteen ahkera, ja valmiina on melkein 40-sivuinen, tarkkaan listattu maahanmuuttopoliittinen suunnitelma. Olisi tärkeää, että jokainen puolue tekisi omansa.

Maahanmuuttoteema ja työelämäasiat sulautuvat myös yhteiseksi, isommaksi teemaksi.

- Työelämän pitää olla reilu. Ei ole oikein, että sillä rintamalla olot jakautuvat kahtia: toisaalla on normalisoitunut työelämä ja toisaalla ihmeellinen harmaa alue, jossa käytetään sumeilematta hyväksi työehdoista tietämättömiä. Näin syntyy kahden kerroksen työmarkkinoita, eikä se ole kenenkään etu.

Energiavero on sosiaalisesti epäreilu

Edellisviikolla Tampereen Radion kansanedustajavieraana ollut Kimmo Sasi kokoomuksesta halusi kysyä Viitaselta pitäisikö kuluttajien energiaveroja siirtää teollisuudelle ja miten teollisuuden työpaikoista voitaisiin pitää parempaa huolta. Viitanen kertoo puolueensa kantaneen kovasti huolta teollisuuden työpaikoista.

- SDP tarjosi erilaista ohjelmaa, jolla metsäteollisuuden asemaa olisi parannettu, tehty investointeja uuteen energiaan ja poistettu sähkövero teollisuudelta. Olemme myös puhuneet telakkateollisuuden puolesta.

Energiaveroon SDP:ssä suhtaudutaan erityisen kriittisesti.

- Hallitus päätti poistaa työnantajan kelamaksut, mikä tarkoitti valtiolle miljardin menetystä tuloissa. Sitä paikataan nyt energiaverolla. Malli on ympäristön kannalta musta ja sosiaalisesti epäreilu. Suuri osa elinkeinoelämälle annetusta lahjasta on pois tavalliselta kuluttajalta, joka maksaa nyt enemmän. Elinkeinoelämää tulisi kannustaa palkitsemalla ympäristöystävällisyydestä verohelpotuksilla. Nyt laskun maksaa tavallinen kuluttaja, ja se on huutava vääryys.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén