Lahden vierailulle laimea huomio Ruotsissa

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin vierailu Lahdessa sai palstatilaa ruotsalaisisssa iltapäivälehdissä, mutta ns. vakavat päivälehdet eivät noteeranneet Lahden tapahtumia. Monarkialla on kuitenkin Ruotsissa edelleen vankka asema.

kuninkaalliset
Daniel ja Victoria lähestyvät.
Sieltä he saapuvat!YLE / Tanja Perkkiö

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin vierailu Lahdessa on herättänyt vain vähän kiinnostusta Ruotsin mediassa. Vierailua seurasi Lahdessa vajaat 20 ruotsalaistoimittajaa. Toistaiseksi lähinnä ruotsalaiset iltapäivälehdet ovat kirjoittaneet asiasta.

Esimerkiksi Aftonbladetin verkkosivuilla oli liikkuvaa kuvaa siitä, kun ihmiset ottivat kuninkaalliset vastaan. Myös Expressen mainitsi vierailusta. Sen sijaan suuret päivälehdet eivät ole juuri kertoneet kuninkaallisten käynnistä Lahdessa

Monarkialla on Ruotsissa vankka asema

Vaikka Ruotsin suuret päivälehdet eivät raportoineetkaan parin Lahden vierailusta, on monarkialla silti vahva asema, joka ei järky paljastuskirjoista tai korruptioepäilyistä.

- Kruununprinsessan ja prinssin häämatkasta noussut kohu on jo laantunut. Kysehän oli siitä, että upporikas liikemies maksoi heidän häämatkansa, majoituksensa ja kuljetti heitä huvijahdillaan. Liikemiehen maineelle on tietysti hyväksi, että saa osansa kuninkaallisesta loistosta, pohtii YLEn Tukholman kirjeenvaihtaja Tom Kankkonen.

- Syyttäjä tutki asiaa, mutta päätti olla nostamatta syytettä, sillä kuninkaalliset ovat juridisesti vähän eri asemassa, kuin tavalliset kansalaiset, selittää Kankkonen.

Ruotsissa siis pidetään kuninkaallisesta perheestä?

- Kyllä. Monarkian syrjäyttämisestä ei ole käyty vakavia keskusteluja siitä huolimatta, että täällä on myös tasavallan kannattajia.

- Tiedotusvälineet kyllä raportoivat aktiivisesti näistä kuningasperheen toilailuista ja näitä paljastuskirjojakin on nähty, mutta kuninkaallinen perhe on tavallaan sellainen perinne, johon on totuttu ja heidän suosiostaan kertoo sekin, että he ovat myös täällä saaneet innostuneen vastaanoton vieraillessaan maakunnissa, kertoo Kankkonen.

Lähteet: YLE Lahti