Käsialalta toivotaan persoonallisuutta ja luettavuutta

Kouluissa opetettava kaunokirjoitus muistuttaa nykyään paljon tekstausta. Ennen 1990-lukua opetellussa kaunokirjoituksessa on enemmän sidoksia ja siinä ovat vielä silmukat mukana.

Kotimaa
Kaunokirjoitusta eri käsialoilla.
Lore Korpelainen / YLE

Ennen puhuttin kaunokirjoituksesta, nykyään käsialakirjoituksesta. YLE Satakunnan aamutoimittajat kirjoittivat oppimallaan kaunokirjoituksella paperille Satakunnan Radion aamu ja pyysivät Vähärauman koulun opettajaa Anne-Mari Rannetta arvioimaan aikaansaannoksiaan.

- Kyllä näistä huomaa, että kirjoittaminen on opeteltu ennen 90-lukua. Näissä on enemmän sidoksia, on yhtenäistä viivaa vailla nostoja ja silmukoita on mukana.

- Noista ajoista kaunokirjoitus on muuttunut aika tavalla. Esikoulussa opetellaan suuraakkoset, ekalla luokalla harjoitellaan tekstauskirjaimia ja tokalla luokalla kirjoituskirjaimia. Silloin tulevat mukaan sidokset. Nämä kirjoituskirjaimet pohjautuvat paljolti tekstauskirjaimiin. Siksi nykyajan kaunokirjoitus näyttää paljon tekstaukselta.

Ranteen mukaan oppilaat ihailevat kovin näitä koukeroisempia käsialoja ja ihmettelevät, miksei heille opeteta näin hienoa kirjoitusta.

Persoonallisuutta arvostetaan

Nykyään tavoitteena on persoonallinen selkeä ja sujuva käsiala.

- Peruskäsiala opitaan 9-10 vuoden iässä. Myöhemmin mukaan tulee omaa persoonaa, liikeratoja ja rytmikkyyttä. Mutta aina pitää muistaa selkeys ja luettavuus.

Lähteet: YLE Satakunta