Kainuun kehittäminen kiinnostaa sijoittajia

Ulkomaisen sijoitusrahan tuominen Kainuuseen on laajenemassa myös matkailun ulkopuolelle. Toimialapäällikkö Tuomo Tahvanainen Kainuun Edusta arvioi, että matkailussa rakennettua ja edelleen hiottavaa konseptia voidaan soveltaa myös esimerkiksi Renforsin rantaan tulevan supertietokoneen toimintaympäristöön ja kaivannaisteollisuuteen.

Kainuu
Juha Tanskanen (keskellä) esittelemässä Kainuuta britti-investoijille kevättalvella 2009.YLE / Ville Kinnunen

Tahvanaisen mukaan tavoitteena kaikessa on Kainuun kehittäminen paikallisten toimijoiden, yritysten, kansallisten rahoittajien sekä ulkomaisten sijoittajien yhteistyönä. Yhteistyökonseptia on rakennettu huolella, koska Kainuussa halutaan kestäviä sijoituspäätöksiä ja toisaalta ulkomaiset sijoittajat haluavat, että he pystyvät markkinoimaan valmisteltuja asioita varmuudella omille asiakkailleen.

- Kyse ei ole siitä, että Kainuuseen haluttaisiin vain säkillinen rahaa. Siitä on jo riittävästi kokemusta, että ostetaan hotelli ja laitetaan sitten sen ovet kiinni. Tämä on herkkä kokonaisuus, jossa ei pelkästään myydä tonttimaata, ja odoteta toisen tekevän kaiken siitä eteenpäin. Nyt mennään kokonaispaketilla.

Matkailussa ulkomaiset sijoittajat ovat jo perustaneet Kainuuseen kaksi sijoitusyhtiötä ja tälläkin viikolla Kainuussa vierailee sijoittamisesta kiinnostuneita brittejä.

- Matkailussa malli on lähes valmiiksi hiottu, ja nyt oikeastaan jo viedään mallia eteenpäin. Esimerkiksi Renforsin Rantaan rakentuvan Tieteen tietotekniikan keskuksen palvelinkeskuksen ympärille mallia jo sovelletaan, samoin sitä voidaan käyttää kaivannaisteollisuuden tarpeisiin.

Tahvanaisen mukaan tuloksia kannattaa odottaa, sillä niitä on tulossa.

- Kainuulla on tällä hetkellä imua oikeastaan enemmän kuin ollaan voitu ottaa vastaan.

Lähteet: YLE Kainuu / Jarmo Nuotio