1. yle.fi
  2. Uutiset

Vares näyttämölle Naantalin kesässä

Linnateatteri tuo reijomäkimäisen näytelmän kesällä 2011 Naantaliin, kun Vares ja nuoruustango saa ensi-iltansa Teatteri Emmassa toukokuussa. Linnateatterin kuumassa kesädekkarissa Vareksena nähdään televisiosta tuttu Jukka Rasila.

kulttuuri

Näytelmässä yksityisetsivä Jussi Vares kohtaa yllättäviä henkilöitä menneisyydestä. Nuori tulevaisuuden yksityisetsivä Jussi Vares maleksi 80-luvulla Merikarvialla, haaveillen meijerin kauniista Emiliasta ja kuskaten humalaisia tovereitaan tansseihin Morris Marinallaan.

Vuosikymmenten kuluttua Vareksen muistot palaavat pätkittäin, kun nuoruudenystäviä alkaa yllättäen putkahdella esiin kotikulmilla Turussa. Jussi Vares joutuu nyt pohtimaan, kuinka paljon vaakakupissa painaa vanha ystävyys, kun toisella puolella ovat asiakkaan etu ja Suomen laki.

Varesta jo toistamiseen

Turkulainen näytelmäkirjailija Satu Rasila kirjoittaa Reijo Mäen alkuperäisteokseen perustuvan näytelmätekstin. Rasila tarttuu jälleen innoissaan haasteeseen siirtää Jussi Vares Teatteri Emman näyttämölle.

- Edellinen Vares-dramatisointi oli miellyttävä rupeama. Poissa oli kirjoittajan ahdistus, tilalla reijomäkimäisen hauskaan, runsaudensarvimaiseen ja tunnistettavaan turkulaiseen rinnakkaistodellisuuteen solahtamisen ilo. Sama toistuu nyt Nuoruustangon kanssa. Kun siirrän Reijon kirjaa näyttämölle, pyrkimyksenäni on kirjoittaa hänen kynällään ja käsialallaan. Tämä kirjoittajan roolileikki on kiintoisa. On nautinto olla Reijo.

Jukka Rasila esittää itse Jussi Varesta. Muissa rooleissa ruutia polttavat Pihla Penttinen, Miska Kaukonen ja Santtu Karvonen. Ohjaajana on liipaisinherkkä Jussi Vares-evp eli Kari-Pekka Toivonen. Astumisestaan ohjaamisen puolelle Toivonen toteaa.

- Haikeus kesti toki hetken, mutta bootseista luopuminen tapahtui jo viimeisen esityksen jälkeen. On hienoa että Jugi kiskoo ne nyt jalkoihinsa ja minä saan katsoa päältä mihin niillä kuljetaan. Tulee niinku tuplat, mä saan vähän nostalgisoida ja sitten samalla myötäelää Vareksen toisen tulemisen katsomon puolelta. Odotan innolla että päästään työstämään tällä, ihan huikealla jengillä!

Vares ja Nuoruustango saa ensi-iltansa 27. toukokuuta. Esityskausi jatkuu elokuun loppuun saakka.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi