Savonlinnan matkustajasatama komeana

Savonlinnan matkustajasataman laituri ei enää heilu ohikulkevien rekkojen painosta, eikä sadevesi jää lammikoisi laiturin kuoppiin. Perusteellinen uusimistyö on valmis. Kunto, ulkonäkö ja varustus ovat uudella tasolla.

laiturit
Satama- ja maankäyttömestari Jukka Vaahtoluoto.
Satama- ja maankäyttömestari Jukka Vaahtoluoto miettii jo satamaremontin toista vaihetta.Yle / Paavo Koponen

Vuosi sitten Savonlinnan matkustajasataman laiturin paikalla oli yli kaksisataa metriä pitkä ja useita metrejä syvä kuoppa. Sieltä oli kaivettu pois lahoja hirsiarkkuja, mutaa, risupaaleja, jätelautaa ja parin kolmen metrin paksuudelta sahanpurua. Ei ihme, että laituri painui ja huojui. Nyt laiturin alla on teräsbetonia ja lujaa maa-ainesta.

Nyt laiturilla kelpaa kulkea. Ajoradan varressa on asfaltoitu pyörätie, Seuraava kaista on katettu nupukivillä ja kalustettu valaisimilla, penkeillä ja roska-astioilla. Kesäisin siihen tuodaan suuret kukkaruukut. Laiturin keskikaista on päällystetty graniittilaatoilla jalankulkijoita varten. Korkokengilläkin voi astella sievästi ja tyylikkäästi.

Veden puoleinen kaista on taas nupukiveä. Siinä sijaitsevat myös pollarit ja pollarivalot. Tekniseen varustukseen kuuluvat sähköpistokkeet ja -mittarit laivoja varten sekä vesi- ja viemäriliittymät. Laiturin ulkoseinämän teräsbetonirakenne on verhottu puulla. Luja rakenne kestää raskaatkin huoltoajoneuvot.

Savonlinnan sataman ehostaminen jatkuu todennäköisesti ensi syksynä. Silloin tarkoitus uusia satama-altaan itärannan puulaituri.

Lähteet: YLE Etelä-Savo