1. yle.fi
  2. Uutiset

Väärentäjät siirtyivät luksuksesta ruokaan

Tuoteväärennöksissä on siirrytty perinteisistä ylellisyystavaroista arkisiin tuotteisiin, kuten elintarvikkeisiin. Väärentäjien kohteina ovat tuotemerkit ja elintarvikkeiden raaka-aineet.

Kotimaan uutiset
Appelsiinin lohkoja.
Comstock Production Department

Euroopassa liikkuu vuosittain miljoonia ruokaväärennöksiä. Suomessa huijauksia on paljastunut vain vähän. Tuotemerkkiväärennöksissä Suomi on kauttakulkumaa.

Tullin haaviin on jäänyt viime vuosina erä väärennettyjä energiajuomia ja toinen suklaamunia, kertoo tulliylitarkastaja Jarkko Keskinen Tullihallituksesta. Ruokaan liittyvät väärennökset ovat hänen mukaansa kasvussa.

- Viimeisen kymmenen vuoden aikana on selvästi siirrytty perinteisistä luksustuotteista arki- ja käyttötuotteisiin, muun muassa elintarvikkeisiin, Keskinen kertoo.

Syynä muutokseen pidetään arkituotteiden luksustuotteita laajempia markkinoita.

Appelsiini vai mandariini?

Huijaus voi koskea myös elintarvikkeen raaka-aineita.

- Lähtökohtana on yleensä se, että kalliimpaan raaka-aineeseen lisätään halvempaa raaka-ainetta. Näin saadaan omalle toiminnalle parempi kate, sanoo johtaja Seppo Heiskanen Elintarviketeollisuusliitosta.

Esimerkiksi mausteisiin saatetaan lisätä väriä tai mandariinimehua jatkaa appelsiinilla.

Suomesta löytynyt melamiinia ja sudania

Elintarvikkeista on löytynyt Suomessa pieniä määriä myös teollisuuskemikaali melamiinia. Maitojauheeseen sekoitettu melamiini sairastutti Kiinassa vuonna 2008 noin 300 000 lasta.

Elintarviketeollisuusliiton Heiskasen mukaan melamiini ei ole kuitenkaan pieninä määrinä etenkään aikuisille kovin vaarallista.

Lisäksi Suomesta on viime vuosina vedetty markkinoilta yksi erä chili- ja muita mausteita, joista löytyi syöpää aiheuttavaksi aineeksi todettua sudania.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi