Tekes: Suomalainen lääketutkimus vaarassa

Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes on huolissaan lääketutkimuksen vähenemisestä Suomessa. Tekesin mukaan on olemassa vaara, että kliinisten lääketutkimusten tekeminen Suomessa loppuu kokonaan.

terveys

Vuonna 2006 Suomessa aloitettiin 231 kliinistä lääketutkimusta, kun viime vuonna niitä aloitettiin enää 151.

Kliinisellä lääketutkimuksella tarkoitetaan sitä tutkimuksen vaihetta, jossa lääkettä aletaan testata ihmisillä. Sillä selvitetään lääkkeen vaikutuksia ja turvallisuutta potilaissa.

Tekesin Pharma-ohjelman päällikkö Pauli Saarenketo huomauttaa, että jos kliinisen lääketutkimuksen taso Suomessa laskee, suomalaiset potilaat eivät enää pääse viimeisimpiin hoitoihin käsiksi yhtä helposti.

- Myös lääkäreiden tietotaito tulee heikkenemään ja kansainväliset verkostot suppenemaan, Saarenketo varoittaa.

Saarenkedon mukaan tutkimuksen väheneminen johtuu muun muassa Suomen raskaasta byrokratiasta ja tutkijoiden määrän vähenemisestä.

Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes pitää juuri lupien saamista ongelmallisena.

- Yksi merkittävä syy vähenemiseen on, että tutkimuslupiin liittyvät lupakäytännöt ovat Suomessa Euroopan hitaimmat. Lääkeyrityksen ei tällöin ole vaikea valita, missä se tutkimuksensa tekee.

Myös lääketeollisuuden tehokkuus- ja kustannusvaatimukset ovat tiukentuneet. Viro ja muut Euroopan maat ovatkin hyvää vauhtia ottamassa Suomea ja muita Pohjoismaita kiinni kliinisessä tutkimuksessa.

Tekes peräänkuuluttaa nyt laajempaa yhteistyötä sairaaloiden, tutkijoiden, lääketeollisuuden ja viranomaisten välillä, jotta lääketutkimus saataisiin pidettyä Suomessa.

- Kukaan ei häviä tässä prosessissa. Voittajina ovat suomalaiset potilaat, lääkärit, sairaanhoitopiirit ja lääketeollisuus, Saarenketo summaa.

Siimeksen mukaan lääkeyhtiöiden tuki on tärkeää koko suomalaiselle yhteiskunnalle.

- Lääkeyhtiöiden kliiniseen tutkimukseen Suomessa sijoittama raha on noin 140 miljoonaa. Vertailukohtana on hyvä muistaa, että valtio myöntää vuosittain yliopistosairaaloille tutkimukseen noin 40 miljoonaa euroa.

Lähteet: YLE Uutiset