Köyhien asema on huonontunut

Köyhien määrä kasvaa Suomessa. Etenkin työttömien asema on heikentynyt. Kun muiden tulotaso on noussut, ovat työttömien tulot pysyneet ennallaan.

Aina maanantaisin ja torstaisin puolen päivän aikaan Lappeenrannan Metodistikirkon viertä kiemurtelee pitkä jono. Ovella jonottajille jaetaan poletit, jolla saa pienen hartaushetken jälkeen ruokakassin.

- Köyhyyttä on Suomessa ja joskus vähän itselläänkin, sanoo lappeenrantalainen Pentti Stadig.

Metodistikirkon Ruokakirkossa käy viikottain reilu sata asiakasta. Joskus määrä on suurempikin, kertoo pastori Hilkka Laine.

-Tänään maksetaan asumistuet tilille, se näkyy heti täällä. Loppukuusta on porukkaa on enemmän.

Jukka Toivanen ei kiitä ruokakassistaan ainakaan Suomen hallitusta.

- Hiukan vähän ihmetetyttää se touhu, itse kun lapsiperheessä elää niin kyllä se aika pennin venyttämistä on. Tuntuu, että Suomessa raha menee aina rahan luo.

Köyhien määrä on kasvanut

EU:n ja OECD:n määritelmän mukaisia köyhiä on Suomessa 600 000 -700 000. Suurin ryhmä ovat työttömät. Valtiotieteen tohtori, dosentti Jouko Kajanojan mukaan hallitus on unohtanut juuri heidät. Sosiaaliturvaa uudistaneen Sata-komitean aikaansaannoksena pienemmät kansaneläkkeet nousevat ensi vuoden maaliskuussa.

- Sen sijaan työttömät jäivät nuolemaan näppejään, sanoo Kajanoja.

Työttömien asema on myös huonontunut. Kun muiden tulotaso on noussut, on työttömien tulot pysyneet ennallaan. Kuilu ei ole syntynyt vain rikkaiden ja köyhien välille vaan myös työssäkäyvien ja työttömien välille.

- Ihmiset ovat yhä etäänpänä toisistaan, tulee erilaisia empatiaongelmia, ei enää tunneta miten toiset elävät, sanoo Kajanoja.

Hallitus saa pyyhkeitä

Metodistikirkon ruokajonossa nykyinen hallitus saa moitteita yhdestä suusta.

- Katainen ei ole tehnyt mitään!

- Nostavat vain omia palkkojaan!

Pentti Stadig odottaa ensi kevään eduskuntavaaleja.

- Muut on herroja siellä paitsi, yksi.

Myös Jaakko Harmanen on samaa mieltä.

- Suomessa on satoja tuhansia köyhiä eikä tehdä mitään. Pitääkö nyt Soinin tulla ja ottaa se 14,5 % vaalivoitto? Kepu häviää.