1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kotimaisten elokuvien suosio isossa kasvussa

Kotimaisten elokuvien katsojaluvut ovat kasvaneet huimasti tänä vuonna. Lokakuun loppuun mennessä kotimaiset elokuvat olivat houkutelleet elokuvateattereihin yli puolitoista miljoonaa katsojaa. Jo nyt kotimaisten elokuvien katsojaluku on yli puoli miljoonaa suurempi kuin koko viime vuonna.

Severi Heikkilä Risto Räppääjä ja polkupyörävaras -elokuvassa. Kuva: Jolle Onnismaa / Nordiskfilm

Tänä vuonna myydyistä elokuvalipuista noin neljännes on ollut kotimaisiin elokuviin, kertoo Suomen elokuvasäätiön tilasto. Kaikkiaan elokuvissa on käyty 6,3 miljoonaa kertaa.

Katsotuin kotimainen filmi on ollut Mari Rantasilan ohjaama Risto Räppääjä ja polkupyörävaras. Helmikuussa ensi-iltansa saanut elokuva keräsi teattereihin yli 320 000 katsojaa.

Kakkossijalla on Arto Halosen ohjaama Prinsessa, jonka ensi-ilta oli syyskuussa. Filmillä on ollut jo yli 230 000 katsojaa. Yli 220 000 katsojan on päässyt myös Kari Väänäsen ohjaama Havukka-ahon ajattelija, jolla oli ensi-ilta viime vuoden joulupäivänä.

Kannoilla kirii jo myös Dome Karukosken uutuus Napapiirin sankarit. Se on ollut teattereissa pari viikkoa, mutta katsojaluku on jo yli 180 000.

Myös kolme dokumenttielokuvaa on yltänyt kymmeniin tuhansiin katsojiin: Joonas Neuvosen Reindeerspotting, Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen Miesten vuoro sekä Mika Kaurismäen Vesku.