1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Teksti-tv:n kuulovammaistekstykset lakkasivat yllättäen

Teksti-tv:n kuulovammaistekstysten häviäminen viime torstaina on herättänyt hämmennystä. Palvelu katkaistiin yllättäen huoltotöiden yhteydessä. Tekstitysten mahdollista palauttamista käsitellään yhä.

Kuva: Derrick Frilund / YLE

Torstaina 28.10. Teksti-tv:n kuulovammaistekstitysten käyttäjiä kohtasi tyly yllätys, kun kuulovammaistekstityksiä ei ollutkaan enää sivulla 333.

Syynä tähän olivat huoltotyöt, joiden yhteydessä palvelu yllättäen katkaistiin.

- Tämä liittyy lähetyskeskuksen muutostöihin ja laiteasennuksiin siellä. Meidän tekniikka ajatteli että meillä on kaksi päällekkäistä toimintoa kun pääasiassa tekstitykset menee digipuolelta ulos ja suurin osa niistä on vain johdettu teksti-tv-svuille. Ainoastaan uutisten tekstitys toimii pelkästään teksti-tv:n sivujen varassa, kaikki muu tekstitys on jo digipuolella. Ajateltiin että tässä on päällekkäisyys joka voidaan poistaa, mutta nyt tilannetta mietitään vielä uudelleen koska olemme saaneet paljon palautetta, kertoo Ylen ohjelmatekstityksen tuottaja Timo Kosonen.

YLEn tekstityspalvelut ovat siis tarjolla ensisijaisesti digiboksin välityksellä eli ns. dvb-tekstityksenä. Ennen viime torstaita tekstityksiä pystyi käyttämään myös teksti-tv:n sivujen 333 ja 336 kautta. Vielä ei ole täysin selvää, tullaanko tekstitykset palauttamaan Teksti-tv:lle.

Sivulla 335 lähetettäviin TV-uutisten tekstityksiin viimeaikaisilla tapahtumilla ei ole vaikutusta.

Myös Linnan juhliin on luvassa tekstitys.

- Linnan juhlat tekstitetään tänä vuonna. Ja nimenomaan teksti-tv:n kautta, koska suora lähetys täytyy tällä hetkellä tekstittää teksti-tv:n kautta. Vielä ei ihan tarkalleen tiedetä onko sivu 335 eli uutisten sivu vai joku muu, mutta tästä ilmoitetaan myöhemmin, Kosonen vakuuttaa.