1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Hollywood rahastaa unelmalla lapsitähteydestä

Hollywoodin lapsitähtien työura on usein kaukana ruusuisesta glamourista. Syynä on ylimitoitettu työtaakka ja tuotantoyhtiöiden antamat, usein katteettomat lupaukset. Lasten vanhempia edustava yhdistys sanoo, että kyse on jo lapsityövoiman hyväksikäytöstä.

Miley Cyrus on tuhansien tähdeksi haluavien yhdysvaltalaislapsien esikuva. Kuva: Peter Foley / EPA

Tuhannet yhdysvaltalaislapset ovat seuranneet Miley Cyrusin kaltaisten lapsitähtien menestystä ja unelmoivat itsekin pääsystä televisioon ja tähteyteen. Tätä toivovat myös lasten vanhemmat, joille lapsen menestys voi tietää elintason merkittävää nousua.

Näin on myös 12-vuotiaan Ciara Bravon kohdalla, joka on viettänyt äitinsä kanssa viimeiset kaksi kesää Los Angelesissa ja kiertänyt sadoissa koekuvauksissa. Kun joku televisiopomo on sattunut kiinnostumaan tytön taidoista, on Ciaran pitänyt lähteä parin tunnin varoituksella satojen kilometrien päähän kuvaamaan uusia koeottoja.

Ciara ja hänen äitinsä uskovat tytöllä olevan menestymismahdollisuuksia - hän on jo saanut sivuosan tuotantoyhtiö Nickelodeonin uudesta sarjasta nimeltä Big Time Rush. Mutta sekään ei välttämättä takaa lapsitähden uraa, saati rahantuloa perheelle.

Epäreiluja sopimuksia ja katteettomia lupauksia

Lapsinäyttelijöiden oikeuksia ajava, riippumaton yhdistys on huolissaan nuorten näyttelijöiden taloudellisesta hyväksikäytöstä. BizParentz Foundationin mukaan näyttelijöiden palkkiot jäävät usein odotettua pienemmiksi, sopimukset ovat epäreiluja ja näyttelijäntyöhön vaaditut taloudelliset ja ajalliset panokset ovat kohtuuttoman suuria.

Internet on myös mahdollistanut sen, että tuotantoyhtiöt voivat haalia talliinsa valtaisan määrän nuoria kykyjä. Yksi agentti voi edustaa jopa tuhatta lasta, joista vain murto-osalle löytyy lopulta töitä. Kaikkia kuitenkin kierrätetään koekuvauksesta toiseen, muutaman supertähden löytymisen toivossa.

Vanhemmat kuitenkin uskovat mielellään oman lapsensa mahdollisuuksiin, ja ovat valmiita tekemään potentiaalisen näyttelijänuran eteen suuriakin uhrauksia. Suurten ja usein katteettomien lupauksien sokaisemat vanhemmat myyvät jopa talonsa muuttaakseen Hollywoodiin.

Unelmia on helppo myydä

BizParentz-yhdistyksen mukaan alalla pyörii myös epäilyttäviä toimijoita, jotka rahastavat tietoisesti lasten ja vanhempien suurilla odotuksilla. Lapselle luvataan näyttelijäntöitä, jos vanhemmat kustantavat kalliit yksityiskuvaukset, portfoliot ja teatteritunnit. Lopulta luvattuja töitä ei näy eikä kuulu.

Tuotantoyhtiölle ja agenteille bisnes on kuitenkin suotuisaa ja riskitöntä, sillä lasten ja heidän vanhempiensa mahdollisuudet valittaa epäreilusta kohtelusta ovat useimmiten hyvin rajalliset. Unelmia on myös hyvin helppoa myydä.