Innostus siirtolapuutarhoihin nostaa jälleen päätään

Suomessa on perusteilla useita uusia siirtolapuutarha-alueita. Yksi näistä on tulossa Kuortane-järven rannalle. Pula mökkitonteista on saanut maaseutukunnankin innostumaan tiiviisti rakennettavasta siirtolapuutarha-aatteesta.

luonto
Havainnekuva Kuortaneen Puutarhakylän mökistä.
Havainnekuva Kuortaneen Puutarhakylän mökistä.Pasi Takkunen / YLE
Havainnekuva Kuortaneen Puutarhakylän mökistä.
Katso Anri Kosken toimittama juttu. Kuvaus ja editointi Pasi Takkunen. (1:40)

Kuortane-järven rannalle on suunnitteilla Puutarhakylä. Mökkejä on kaavailtu rakennettavaksi alkuvaiheessa 70. Tavallisten mökkitonttien hinnannousu ja suoranainen tonttipula ovat saaneet maatalouskunnankin innostumaan siirtolapuutarha-ideasta.

- Mökkeily ja puutarhaharrastus on kasvussa. Etelä-Pohjanmaalla on kuitenkin selvää pulaa sopivista tonteista. Rantatontteja ei ole oikein missään tarjolla, ja ne, jotka tulevat myyntiin, ovat hyvin kalliita, summaa Kuortaneen elinkeinojohtaja Jyri Saranpää.

Mökkiin kiinni pienellä rahalla

Siirtolapuutarhassa mökit rakennetaan tiiviiksi kyläksi ja jokaisella on oma puutarha. Kuortaneella ranta jää yhteiseksi alueeksi. Autoille varataan paikat kylän reunalta ja maapohja on vain vuokralla.

- Puutarhakylässä asukkaiden kontolle tulee mökin rakennuttaminen eli perustamis- ja ylläpitokustannukset. Ökyhuviloita alueelle ei tule, vaan mökkien suurin koko on noin 50 neliötä, muistuttaa Saranpää.

Puutarhakylä turvannee kuntakeskuksen palvelut

Puutarhakylästä eivät ole kiinnostuneet oman kunnan asukkaat vaan pääasiassa Seinäjoen väki. Mökkiläisten tulon uskotaan myös pönkittävän pienen kunnan palvelurakennetta. Kylä sijaitsee noin kilometrin päässä kuntakeskuksesta, maantietä pitkin matka on kolme kilometriä.

- Puutarhakylällä on valtava merkitys kunnalle. Kun kaikki on rakennettu, se tietää noin 5 miljoonan euron investointeja. Koko summa voi jäädä omaan kuntaan, koska Kuortaneelta löytyy kaikki tarvittavat palvelut. Mökkiläiset vilkastuttavat tulevaisuudessa myös kirkonkylän keskustan kauppoja. Sinne on pyörällä matkaa vain kilometri, kertoo Kuortaneen Yrittäjät ry:stä Raimo Saari.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Anri Koski