1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sofi Oksanen voitti Ranskan Prix Feminan

Sofi Oksasen menestys Ranskassa yltyy. Tänään Oksanen on voittanut tärkeän ranskalaisen kirjallisuuspalkinnon Prix Feminan ulkomaalaisten romaanien sarjan Prix Femina Étranger. Sitä pidetään Ranskassa tärkeimpänä ulkomaalaiselle kirjailijalle myönnettävistä palkinnoista. Samaan aikaan Puhdistus, ranskalaisittain Purge, on maan myydyimpiä romaaneja.

kulttuuri
Sofi Oksanen
Sofi OksanenYLE

Prix Femina -voittajan nimi julkistettiin Pariisin sydämessä loistohotelli Crillonissa tiistai-iltapäivänä. Sofi Oksanen ei päässyt paikalle, sillä kirjailija on Islannissa pokkaamassa Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoa.

Oksanen on ensimmäinen, joka on saanut Prix Feminan ensimmäisestä ranskaksi käännetystä kirjastaan. Menneitä voittajia ovat olleet muun muassa brittiläinen Ian McEwan ja yhdysvaltalainen Joyce Carol Oates. Oksasen mielestä tässä joukossa on kunnia olla mukana.

- On myös hienoa, että lähtökohtaisesti marginaalisella kielellä kirjoittava kirjailija voi saada suuren yleisön myös Ranskan kaltaisessa perinteikkäässä kulttuurimaassa, Oksanen kommentoi.

- Se, että suomalainen kirja yltää niillä kentillä valokeilaan, säteilee myös kiinnostuksena ja arvostuksen nousuna muuta suomalaista ja pohjoismaista kirjallisuutta ja kulttuuria kohtaan.

Prix Feminan raati on perinteisesti koostunut naisista ja palkinto perustettiin aikanaan protestiksi viime vuosisadan alun vallitsevalle tavalle, jossa miehet palkitsivat miehiä. Palkintoja jaetaan kolmessa kategoriassa: ranskalaiselle kirjalle, käännöskirjalle ja esseelle.

Valinta ei ollut raadille helppo

Oksasella oli kovia kilpailijoita, kertoo Prix Femina -palkintolautakunnan varapuheenjohtaja Paule Constant YLE Uutisille.

- Ulkomaalaisten kirjojen tarjonta oli erityisen korkealaatuista. Jokainen ehdolla olleista olisi voinut voittaa. Vielä tänä aamuna ajattelin, että tänään yhdestä tulee onnellinen ja moni pettyy, Constant kuvailee valinnan vaikeutta.

- Mutta Sofi Oksasen teos oli uusi, vahva ja hyvin omaperäinen. En tunne Oksasta henkilökohtaisesti, mutta kirjan luettuani tuntui siltä, että kohtasin kirjailijan, joka on vapaa.

Kustantajalla on unelma

Ranskalaisen kustantajan Stockin edustaja Marie-Pierre Gracedieu luottaa Oksasen menestykseen Ranskassa.

- Olemme hyvin luottavaisia myynnin suhteen. Nyt on vasta marraskuu. Prix Femina -palkinto lisää luottamusta kirjan valinnalle joululahjaksi, Gracedieu uskoo.

- Elämme jonkinlaista unta. Tällä hetkellä kirjaa on myyty 110 000 kappaletta, haluamme uneksia 200 000 kappaleen myynnistä. Kaksi vuotta sitten Prix Feminan saanut Jean-Louis Fournier myi lopulta 400 000, Gracedieu muistuttaa.

Elokuussa Ranskan suurin kirjakauppaketju Fnac valitsi Puhdistuksen vuoden romaaniksi. Oksanen on ehdolla myös huomenna jaettavan, käännöskirjallisuuden Prix Médicis'n saajaksi.

Puhdistus oli viime viikolla Ranskan kirjamyyntilistan ykkönen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi