Populismin nousu haittaa pohjoismaista yhteistyötä

Ulkomaalaisvastaisten liikkeiden suosio haittaa pohjoismaista yhteistyötä. Kunkin Pohjoismaan omalaatuinen ulkomaalaispolitiikka voi esimerkiksi hidastaa maiden yhteisten tavoitteiden toteutumista. Maiden välillä linjaeroja voi olla esimerkiksi suhtautumisessa työperäiseen maahanmuuttoon tai turvapaikanhakijoihin.

talous

Ruotsin ja Suomen pääministerit kantavat huolta etenkin muukalaisvastaisuudesta. Pääministeri Mari Kivinimeä (kesk.) huolettaa rasismin lisääntyminen.

- Sille kyllä haluan Suomessa sanoa ehdottoman ein, Kiviniemi lausuu

Kiviniemeä huolestuttaa myös se, että kaikilla pohjoismailla on erilainen maahanmuuttopolitiikka. Esimerkiksi Tanska on saanut moitteita, koska se on yleisesti kiristänyt ulkomaalaislinjauksiaan ja karkottanut maasta sosiaalitukien varaan ajautuneita pohjoismaalaisia.

Pääministerien huolesta huolimatta populismin nousu näkyy jo käytännön työssä.

- Näkyy siinä mielessä, ettei poisteta rajaesteitä siinä tahdissa kuin halutaan. Se kertoo pelosta, johon ei löydy järkeviä syitä, Pohjoismaisen rajaestefoorumin puheenjohtaja Ole Norrback.

Pohjoismaiden poliitikot yrittävät hillitä populismia ja avata rajoja tällä viikolla Reykjavikissa pidettävässä Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa.

Suomesta puheenjohtaja ilmastoteemalla

Suomi aikoo painottaa ilmastonmuutosta Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajakaudellaan ensi vuonna.

Ohjelmalle on annettu nimi Vihreä Pohjola - taitava ilmastotoimija. Sen tavoitteita esitelleen pääministeri Mari Kiviniemen Suomi haluaa Pohjoismaille entistä näkyvämmän ja yhtenäisemmän roolin ilmastovaikuttajana.

Puheenjohtajakauden tavoitteiden mukaisesti ympäristönäkökulma halutaan muun muassa liittää entistä vahvemmin talouselämän päätöksiin.

Lähteet: YLE Uutiset