Helsinkiläisten taistelu tonttien vuokrankorotuksia vastaan jatkuu

Esimerkiksi Herttoniemessä useampi taloyhtiö on jättänyt tai aikoo jättää kaupungille oikaisupyynnön vuokrien kohtuuttomista korotuksista. Korotukset nostavat tuhansien helsinkiläisten asumiskuluja esimerkiksi Herttoniemessä, Käpylässä ja Toukolassa sitä mukaa, kun vanhoja maanvuokrasopimuksia uusitaan.

asunto-osakeyhtiöt
Puinen neljän asunnon talo Helsingin Puu-Käpylässä.
Käpylän kerrostalojen ja pienkerrostalojen tonttivuokrat nostetaan nykytasolleYLE

Herttoniemeläisen taloyhtiön puheenjohtajan mukaan korotus merkitsee sadan neliön huoneistolle noin 100 euron lisälaskua kuukaudessa, kun korotuksesta astuu voimaan puolet ensi vuoden alussa.

Kun uusi tontinvuokra tulee voimaan täysimääräisenä vuonna 2020, se tulee olemaan noin puolet asunnon hoitovastikkeesta.

Taloyhtiön puheenjohtaja kertoo, että tällä hetkellä hoitovastike on 100 neliön huoneistossa noin 330 euroa kuukaudessa, täyden korotuksen jälkeen se tulee nousemaan yli 500 euroon.

Päälle tulevat myös peruskorjauksista koituvat lainakulut. Useat taloyhtiöt ovat peruskorjausiässä tai ovat tehneet 2000-luvulla isoja remontteja.

Taloyhtiöt katsovat, että korotukset rasittavat kohtuuttomasti niiden taloutta. Myös kaupungin neljän prosentin vuosituottovaatimusta maapohjalleen pidetään liian kovana.

Lähteet: YLE Helsinki