Ensimmäinen sinivalkoinen bussi lähti neitsytmatkalleen

Ensimmäinen HSL:n tilaajavärein maalattu perusbussi alkoi kulkea tänään keskiviikkona aamupäivällä. Bussiliikenne on kuitenkin vielä pitkään kirjavaa. Siihen, että kaikki bussit ovat sinivalkoisia, voi mennä vielä 15 vuotta.

linja-autot
Tulevaisuudessa kaikkien Helsingin seudulla kulkevien bussien etuosa on sininen ja takaosa valkoinen.
Helsingin Bussiliikenne / Hannu Saarinen

Reittiä Helsinki - Pohjois-Nikinmäki kulkeva bussi lähti liikkeelle 10:25 laiturista 10 Rautatientorilla. Silkkinauhat katkaisi suuren maailmaan tyyliin HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Toimitusjohtjan lisäksi paikalla olivat linjaa liikennöivän Helsingin Bussiliikenne Oy:n toimitusjohtaja Juha Hakavuori ja muotoilujohtaja Reijo Markku uuden värityksen suunnitelleesta Design Reform Oy:stä.

Kaikki Helsingin seudun bussiliikenteeseen hankittavat uudet bussit maalataan jatkossa yhtenäisen mallin mukaan.

Lentokenttälinjoilla 61 ja 615 väritystä tehostaa lentokoneen kuva. Yksi lentokenttälinjan väreihin maalattu bussi on jo liikenteessä linjalla 61.

Sininen väri houkuttaa kyytiin ja muistuttaa historiasta

Yhtenäisen värityksen uskotaan houkuttelevan matkustajia kyytiin. Sininen väri puolestaan juontaa juurensa siitä, että sinisillä busseilla on Helsingissä pitkä, aina 1930-luvulle asti ulottuva perinne.

Tilaajaväritys tulee käyttöön uusien liikennöintisopimusten ja bussihankintojen myötä, joten maalaamisesta ei aiheudu lisäkustannuksia.

Yhtenäinen väritys alkaa näkyä selvemmin jo ensi vuonna, kun liikenteeseen tulee arviolta 60 uutta bussia. Lähivuosina yhtenäinen väritys tulee näkyvimmin esille ruuhkatuntien ulkopuolella, kun liikenteessä on voittopuolisesti vain uudempaa kalustoa.

Mainokset ovat oleellinen osa HSL:n tulonhankintaa eivätkä ne tulevaisuudessakaan mihinkään katoa. Mainosten sijoittelu kuitenkin mietitään tarkkaan.

Kauttaaltaan yhtenäiseen väritykseen päästään noin 10 - 15 vuoden kuluessa, lupaa HSL.

Lähteet: YLE Helsinki