Hyppää sisältöön

Nuorisokulttuuri tuli Suomeen farkut jalassa

Ensimmäiset aidot amerikanfarkut tulivat Suomeen postipaketissa vuonna 1950. Ensimmäiset Suomessa valmistetut farkut olivat Vaaksan vaatetustehtaan tekemät vuonna 1954. Edelleen vahvassa suosiossa elävien farkkujen Suomen alkutaipaleeseen on saatu tuntumaa Ylen aikaisen ohjelmasarjassa.

Matti Majava pitää yllä liikuteltavaa farkkumuseota, johon kuuluu käytettyjä ja käyttämättömiä housuja yli viiden vuosikymmenen takaa. Kuva: YLE

Entinen Kruninkan kundi Juhani Hannuksela muistelee, että Leen dongarit tulivat rusinoiden kahvin ja muun amerikanherkun mukana paketissa, jonka lähetti Jenkkeihin naitu äidin ystävä. Housut aiheuttivat kesällä 1950 toisaalta kummeksuntaa ja toisaalta ihailua Kruununhaan nuorison keskuudessa. Tuohon aikaan juuri kenellekään ei ollut vielä herännyt vastustamatonta farkkujensaantihimoa.

Sellainen nousi kuitenkin vuonna 1951 töölöläiseen Risto Holmsteniin, joka kaverinsa kanssa tutki naapurin merikapteenin Amerikasta mukanaan tuomaa suuren tavarataloketjun postimyyntiluetteloa.

Seuraavana vuonna, siis1952, merille lähtenyt kaveri toikin tuliaisina "Ripalle" jenkkifarkut, Lewikset.

– Mähän olin Stadissa ku joku mies avaruudesta. Ei sellasia oltu nähty. Kaikki tsiigas, et mistähän tollaset byysat on saatu, kertoo Risto Holmsten.

Yli neljäkymmentä vuotta farkkualalla toiminut Matti Majava puolestaan koki farkkuherätyksen vuonna 1956.

– Äiti oli ostanut mulle Vaaksan farkut vuonna 1954, mut ei niihin liittynyt mitään sen kummempaa fiilistä. Ne oli lähinnä pikkukundin kesähousut. Mutta kolme vuotta myöhemmin mä matkustin Turusta kansipaikalla Tukholmaan ostamaan aidot jenkkifarkut, Leet. Fyrkat mä tienasin byggalla lautapoikana, muistelee Matti Majava.

Tukholmasta haetut Leet kokivat kovan kohtalon, kun Matin isän mielestä oppikoululainen – ainakaan Munkkiniemessä – ei voi kulkea työhousuissa ja vei farkut talonmiehen pojalle.

– Silloin mä funtsin, että mikä ihme tohon vaatekappaleeseen liittyy, kun se herättää tällaisia intohimoja. No, sitten farkuista tulikin ammatti koko iäksi, naureskelee Matti Majava, Beavers-farkkumerkin perustaja.

Farkut olivat voittajien housut

Matti Majava on selvitellyt farkkujen historiaa liki koko ikänsä ja perustanut myös liikuteltavan farkkumuseon. Se esittelee muun muassa ensimmäisiä Suomessa tehtyjä farkkuja ja tuotteiden mainontaa 1950-luvulla.

– Farkkujen tuloon liittyi nuorisokulttuurin hiljainen hiipiminen Suomeen. Me kundit ihailtiin jenkkejä. Olihan ne voittaneet sodan ja kaikki siellä tuntui olevan äveriästä ja hienoa. Farkut symboloivat juuri tätä, selvittää Majava.

Farkkujen imuun luotettiin myös Pääskylänrinteellä Vaaksan vaatetustehtaalla, johon saatiin sattuman kautta loppuunkäytetyt amerikkalaiset farkut. Niistä tehtiin kaavat ja suomalaisten Vaaksa-farkkujen teko alkoi. Kivisestä alusta sukeutui lopulta menestystarina, joka oli kuitenkin valitettavan lyhyt, sillä kaavat Vaaksalta kopioinut Mattisen teollisuus vei Jameksillaan markkinat iskevillä kampanjoillaan.

– Nyt koko ala on muuttunut täysin. Ennen oli vain muutama merkki, joiden nimiin vannottiin. Tänään merkkejä ja genrejä on mielettömästi. Oli käyttäjällä mikä tyyli hyvänsä, aina löytyy sopiva merkki.

Entä liittyykö farkkuihin enää minkäänlaista kapinaa?

– Ainakin siihen tapaan, miten niitä kannetaan. Ajatellaanpa vaikka skeittareiden tyyliä pitää housujen vyötäröä takapuolen alla. Onhan siinä tavallaan kapinaa yleisesti hyväksyttyä normia kohtaan. Tämähän on jo vanha juttu, mutta uusia tulee. Jonkin metropolin sivukujalla on varmasti parhaillaankin kehittymässä jotain jännää, joka meidän ammattilaisten pitäisi osata haistaa ensimmäisenä, toteaa farkkuhistoriasta mielellään luennoiva Matti Majava.

.
.