H-hetkellä hyökätään

H-hetkeä viljellään aivan arkipäiväisessä puhekielessä. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi termin alkuperää, vaikka se on melko helppo arvata kirjainlyhenteestä. H-hetki eli hyökkäyshetki juontaa juurensa sotilassanastosta.

Sotilaat kahlaavat vedessä Normandian rannikolla. Maihinnousualuksen porttiaukko.

H-hetkellä tarkoitetaan alkamishetkeä ja termi on peräisin armeijasta. Suomalaiseksi versioksi se on juonnettu englanninkielestä, H-hour.

- Armeijassa h-hetki tarkoittaa hyökkäyshetkeä ohjesääntöjen mukaisesti. Komentaja määrittää yksiköille hetken, jolloin he tunkeutuvat vihollisen ryhmitykseen, kertoo Hämeen Rykmentin yliluutnantilta Otto Pekkarinen.

Hyökkäyshetki on minuutintarkkaa hommaa, vaikka englanninkielen sana hour viittaa tuntiin. Ennen hyökkäystä johtajat tekevät kellovertailun eli vertaavat, että heidän kellonsa ovat samassa ajassa.

- Ideahan on se, että synkronoidaan hyökkäyksen eri elementit yhteen tarkoituksen mukaisesti. Tykistöntuli tukee jalkaväen hyökkäystä ja loppuu juuri ennen h-hetkiä. Tykistöntulen pitää alkaa tietyllä minuutilla eikä sen aikana eikä jälkeen. Voisi jopa sanoa, että sekunnin tarkkuudesta puhutaan, toteaa Pekkarinen.

H-hetken kanssa samaan termistöön kuuluu myös D-day, jolle ei ole suomenkielistä vastinetta. Sillä tarkoitetaan päivää, jolloin jokin operaatio alkaa. D-day ilmaisu on myös peräisin sotilassanastosta. Yksi tunnetuin D-day on Normandian maihinnousu.