1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuhiseva piikkipallo hurmaa olemuksellaan

Afrikkalainen kääpiösiili on enimmäkseen hiljainen kaveri, mutta silloin tällöin piikkipallosta pääsee samanlainen tuhina kuin Suomen luonnossa liikkuvalta sukulaiseltaan. Siiliä lemmikikseen haikailevan on syytä olla illan virkku ja olla valmis raivaamaan kaapeista tilaa eläimen erikoisemmille eväille.

Serafiina-siili ei peittele ärtymystään. Tiukka tuhina kertoo, ettei yöeläjä mielellään herää aamusella esittäytymään vieraille. Omistaja Merja Helistenin mukaan toiset afrikkalaisista kääpiösiileistä ovat puheliaampia kuin toiset, mutta enimmäkseen siili on vaitelias kaveri

- Silloin, jos urosiilillä on tyttöystävä kylässä, se laulaa, pitää sellaista konserttia tytölle, Helisten kuvailee.

Idean siilin hankkimisesta Merja Helisten sai lehtijutusta kuutisen vuotta sitten, jolloin lemmikkisiilejä oli vielä lähinnä eteläisessä Suomessa. Helisten alkoi ottaa selvää siileistä ja niiden hoidosta. Suosion kasvaessa siilejä tuli vihdoin myyntiin myös kuopiolaiseen eläinkauppaan.

Lemmikin valintaan vaikutti osin se, että perheessä oli allergiaa ja osa allergikoista sietää siiliä. Nyt Helisten on jo kasvattanut pari poikuetta. Nykyisin lemmikkisiilit ovatkin enimmäkseen kotimaassa syntyneitä ja niitä myyvät kasvattajat.

Pienille lapsille Merja Helisten ei suosittele piikkistä eläintä lemmikiksi. Lemmikkisiilit myös sopivat parhaiten perheisiin, joissa mennään hieman myöhempään nukkumaan.

Madot maistuvat

Tällä hetkellä Helistenin perheessä on kaksi siiliä, 1,5-vuotias Serafiina ja kahdeksankuinen Niilo. Serafiina viihtyy joskus sylissäkin, mutta Niilo sen sijaan touhuaa mieluummin omiaan. Nuorella siilillä on toisaalta ymmärrettävät syyt vetäytyä seurustelusta.

- Niilolla oli juuri piikinvaihto ja silloin siilit ovat äreitä, Merja Helisten kertoo.

Siileille voi antaa palloja ja muita leluja, mutta tärkein niille on juoksupyörä, jossa ne öisin lenkkeilevät. Siili on hyönteissyöjä, joten Serafiina ja Niilokin saavat syödäkseen monenlaisia eläviä ja säilöttyjä hyönteisiä.

- Jotkut syöttävät myös argentiinalaisia torakoita, mutta minulla raja meni siinä. Niitä en taloon halunnut, Helisten nauraa.

Siilit eivät siedä laktoosia, mutta kalkinsaannin turvaamiseksi niille voi antaa laktoositonta maitojuomaa ja laktoositonta raejuustoa. Helisten kertoo toisten antavan siileilleen esimerkiksi porkkanasosetta, mutta Niilo ja Serafiina ovat enemmänkin lihansyöjiä, ja ne syövät usein broilerinjauhelihaa.

Perheen kaapista löytyy myös matofarmi. Madot ovat piikikkäiden ehdoton lempiherkku.

- Ne ovat vaan kovin rasvaisia ja tuolla Niilolla tahtoo olla paino-ongelmia, joten madonsyöntiä pitää vähän rajoittaa, omistaja toteaa lempeästi.