Maakuntien äyrikuninkaalliset investoivat uusiin yrityksiin

Yrityskaupoilla rikastuneet maakuntien yrittäjät sijoittavat nopeasti uusiin yrityksiin. Verotilastojen kärkipaikoilla on huomattava määrä yrittäjiä, jotka ovat myyneet perustamansa yhtiön. Liike-elämässä kouliintuneet osaajat investoivat myös yrityksiin jotka eivät saisi lainaa pankista.

talous
Verotoimiston kyltti.
YLE

Valtakunnallisten verotilastojen kärkisijoilla ovat vuodesta toiseen tutut nimet, mutta maakuntien kärkipaikoilla vaihtelu on suurta. Kertaluonteisten miljoonatulojen taustalla on tyypillisesti oman yrityksen tai sen osan myynti. Menestystarinoita on eri puolilta maata ja hyvin erilaisilta toimialoilta.

Lapissa eniten tienasi Olli Salo, joka myi vuonna 2008 osake-enemmistön Lapin Vesitutkimus Oy:stä Ahma Insinöörit Oy:lle. Yritys on toiminut vuodesta 1977.

Etelä-Karjalassa verotilaston kärkeen nousi 1,7 miljoonan tuloillaan Pirjo Karhu, joka myi konsulttiyritys Konsu Oy:n. Yritys on tarjonnut mm. taloushallinto- ja lakipalveluja Venäjällä ja Ukrainassa.

Satakunnan verotilaston ykkösen Sirpa Laihosen 2,4 miljoonan tulot tulevat suurelta osin yrityskaupasta, jossa HKScan Finland osti puolet Kivikylän Kotipalvaamo Oy:stä.

- Siinä on kyse perheen kahdenkymmenen vuoden työstä ja pitkistä päivistä, hän tiivistää.

Laihonen ei ole vielä tehnyt tarkkoja suunnitelmia varojen sijoittamisesta mutta pitää mahdollisena että osa rahasta kiertää uuteen yritystoimintaan.

Pohjois-Karjalassa vuoden suurituloisimmat olivat outokumpulaisen CNC Metalin perustajat Martti Jormanainen ja Vesa Väisänen. Molemmat heistä saivat noin 2 miljoonan euron pääomatulot. Yrityksen toimitusjohtajana jatkava Martti Jormanainen kertoo että hän on jo sijoittanut yrityskaupasta saadut tulot uuteen yritykseensä sekä muihin yrityksiin.

- Työpäivät eivät ole lyhentyneet yhtään, päinvastoin. Sen verran on lyöty haasteita, että tämä on laittanut enemmän kintut liikkeelle, hän kuvaa arkeaan.

Kerran yrittäjä, aina yrittäjä

Suomen Yrittäjien pääekonomistin Timo Lindholmin mukaan on hyvin tyypillistä, että menestyneet pk-yrittäjät aloittavat uusia yrityksiä tai sijoittavat tuottojaan uusiin yrityksiin. Hänen mukaansa paljon nähneet yrittäjät uskaltavat ottaa isompia riskejä kuin esimerkiksi pankit.

- He paikkaavat varsin hyvin rahoituksen aukkoja eli lähtevät sellaisiin hankkeisiin, jotka eivät muuten kovin helposti saisi rahoitusta, Lindholm arvioi.

Esimerkki riskejä pelkäämättömästä sijoittajasta on forssalainen Juha Heinämäki. Hän myi kolme vuotta sitten neljä metalli- ja elektroniikka-alan yritystään, ja on sen jälkeen sijoittanut varojaan uusiin yrityksiin terveysalalta avaruusteknologiaan:

- Olemme lähteneet mielenkiintoisiin hankkeisiin miltä alalta tahansa. Meille ei ole tärkeää optimaalinen tuotto, kunhan on haastetta ja mielenkiintoa, hän tiivistää.

Heinämäki korostaa, että kokeneet yrittäjät eivät tuo uusiin yrityksiin pelkästään rahaa, vaan myös osaamista. Hän istuu kahdentoista yrityksen hallituksessa.

- Tämä on luontainen jatkumo aiemmalle kokemuksellemme. Yritämme tuoda yrityksiin henkistä pääomaa, myös sen kasvu on tärkeää, hän sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuomas Kerkkänen