1. yle.fi
  2. Uutiset

Itella ja asiamiespostit kiistelevät rahan riittämisestä

Päivittäiskauppa-ala ja Itella ovat erimielisiä haja-asutusalueiden postipalveluista maksettavista palkkioista. Kauppiaat vaativat, että eduskunta velvoittaa uudessa postilaissa Itellan maksamaan asiamiespostiyrittäjille kustannuksia vastaavia korvauksia postitoimipisteen pyörittämisestä. Itellan mielestä palkkiot ovat nykyisessä kilpailutilanteessa aivan oikeat.

Kotimaan uutiset
Anna-Liisa Ovaskainen lajittelee postia.
Anna-Liisa Ovaskainen on toiminut kahdeksantoista vuotta postin asiamiehenä Rovaniemellä.YLE

Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Niemisen mukaan Itella Oyj:n postiasiamiehille maksama korvaus on todellinen epäkohta, joka tulisi nyt korjata.

- Uudessa laissa pitäisi ehdottomasti todeta, että asiamiehille pitää maksaa kustannusvastaava, kohtuullinen korvaus siitä asiamiehenä toimimisesta, Nieminen toteaa.

Kohtuullinen korvaus ei Suomen Asiamiesyrittäjät ry:n mielestä ole se, että kaikkein pienimmät asiamiespostit saavat yhdistyksen tietojen mukaan alle 100 euroa kuukaudessa. Yhdistyksen saamien tietojen mukaan ”suurimmassa osassa maamme asiamiesposteja palkkio ei kata kustannuksia”.

- On hyvin pieniä paikkoja, jossa asiointi on hyvin vähäistä. Heillä on kiinteä palkkio. Pääsääntöisesti valtaosalla meidän 960 kumppanista on pieni kiinteä palkkio, mutta ensisijaisesti palkkio muodostuu siitä, kuinka paljon ihmiset käyttävät meidän palveluamme, sanoo Itellan kuluttaja- ja pk-myynnin johtaja Riitta Vuorenmaa.

Asiamiespostit jakautuvat tyytymättömiin ja tyytyväisiin

Itellan mukaan tapaamisissa asiamiespostiyrittäjien kanssa palaute on ollut ”pääsääntöisesti hyvää”. Logistiikkayhtiö kertoo tarkistaneensa asiamiestensä palkkioiden suuruutta kolme kertaa viimeisen kahden vuoden aikana.

- Tässä haetaan yhteistyölle sellaisia ehtoja, että kumpikin osapuoli hyötyy. Kenenkään ei ole pakko tehdä meidän kanssa yhteistyötä. Tämä yhteistyösopimus on kaupallisiin perustein tehtävä sopimus ja näistä sopimuksista keskustellaan jatkuvasti, Vuorenmaa toteaa.

Itellan tietojen mukaan asiamiespostiyrittäjien vaihtuvuus on ollut viisi prosenttia vuodessa. Postiasiamiehenä toiminen on varsinkin pienillä paikkakunnilla erittäin haluttua. Yrittäjät pitävät postipalveluiden tuomaa asiakasvirtaa arvokkaana, vaikka postin pitäminen ei olisikaan taloudellisesti tuottavaa.

- Kyllä Itellan kaltaisella yrityksellä pitäisi olla varaa maksaa heille kustannusvastaava korvaus, vaatii Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen.

Joku maksaa muidenkin paketit

Päivittäistavarakaupan Nieminen on vakuuttunut, että kannattamattoman asiamiespostitoiminnan kustannukset heikentävät haja-asutusalueiden kauppojen kilpailukykyä.

- Se ei ole hyväksyttävää, että näillä alueilla asiakkaat maksavat lisähintaa esimerkiksi kaupan muista tuotteista. Sinnehän se menee se kustannus, jota ei voida postin palveluilla kattaa, Nieminen sanoo.

Itellan postiasiamiestoiminnasta vastaava johtaja Riitta Vuorenmaa ei voi uskoa, että pienen asiamiespostina toimivan kaupan jauheliha olisi sen takia kalliimpaa, että kaupassa käsitellään myös postin paketteja.

- Ei varmasti ole, toteaa Vuorenmaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann

Lue seuraavaksi