1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nykytanssin mestari Kitti kiittää ja kumartaa

70-luvun puolivälissä uransa aloittanutta Tommi Kittiä pidetään yhtenä kotimaisen nykytanssin mestareista. Ilmassa on nostalgiaa ja haikeutta, kun Suomen keskeisiin nykytanssiryhmiin lukeutuva Tommi Kitti Company lyö hanskat tiskiin. Ryhmä tekee jäähyväiskiertueen, joka päättyy marraskuun lopussa Joensuuhun.

Tanssitaiteilija Tommi Kitti ohjaamassa nimeään kantavan tanssiryhmän esitystä. Kuva: Yle

Tommi Kitin kymmenen vuotta sitten perustama seurue on tullut tiensä päähän, kun ryhmän taiteellinen johtaja on päättänyt vetäytyä kokonaan alalta.

Taiturimainen ote tanssimiseen on nostanut hänet monen miestanssijan esikuvaksi. Kitin 35 vuotta sitten alkanut ura on kulkenut kautta Kansallisbaletin, Tanssiteatteri Raatikon, Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän ja ruotsalaisen Cullberg-baletin.

- Nyt kun katselee taaksepäin, tämä menee vyöryinä tai aaltoina. Joku asia alkaa, menee eteenpäin, jollain tavalla saavuttaa huippukohtansa ja sitten vähän niin kuin laantuu. En itse voi mitään niistä vaiheista asettaa toisen edelle, Kitti kertoo.

Tommi Kitti Companyn jäähyväisnäytöksiä on pitkin marraskuuta Kuopiossa, Kajaanissa ja Helsingissä. Viimeinen tanssi on Joensuun kaupunginteatterissa 30. päivänä.

Kitti seuraa tanssiryhmänsä jäähyväisiä sivusta. Hän täyttää elämänsä nyt muulla:

- Kaipaan jotain intohimoista, elämyksellistä, fyysisesti aktiivista toimintaa, jolloin mielestäni olen olemassa. Koska on aina liikkunut ja jotain fyysistä, olisiko se vetokoirat.