Suomi käännyttää osan turvapaikanhakijoista Kreikkaan

Ruotsi on päättänyt lopettaa kaikkien turvapaikanhakijoiden käännyttämisen Kreikkaan. Suomesta Kreikkaan käännytetään vain osa turvapaikanhakijoista. Kreikkaa on arvosteltu turvapaikanhakijoiden huonosta kohtelusta.

Kotimaa

Kreikkaa on moitittu EU-tasolla turvapaikanhakijoiden huonosta kohtelusta, turvapaikkahakemusten käsittelyjen pitkittymisestä ja hakemusten puutteellisista tutkimuksista.

Ruotsin televisio SVT kertoi tiistaina, että Ruotsi aikoo lopettaa kaikkien turvapaikanhakijoiden käännyttämisen Kreikkaan.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan Kreikan ongelmat ovat kaikilla EU-mailla yleisesti tiedossa, ja Suomi seuraa jatkuvasti Kreikan tilanteen kehittymistä.

Revon mukaan Suomi käännyttää yhä osan Kreikan kautta Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista takaisin Kreikkaan. Käännytyspäätöstä ei kuitenkaan anneta haavoittuvassa asemassa oleville turvapaikanhakijoille, kuten alaikäisille, sairaille, yksinäisille naisille ja lapsiperheille.

Ei vielä uusia linjauksia

Uusia käännytyslinjauksia ei ole heti Ruotsin vanavedessä tulossa, vaan Suomi odottaa toistaiseksi Euroopan unionin tuomioistuimen lähiaikoina tulevaa päätöstä uusista suosituksista.

Esko Revon mukaan Kreikka on yleinen reitti Eurooppaan monille Aasian suunnasta ja Lähi-idästä tuleville turvapaikanhakijoille, kuten irakilaisille ja somalialaisille.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomessa on tehty tänä vuonna karkeasti arvioiden noin sata käännytyspäätöstä Kreikkaan. Päätöksistä muutama kymmenen on pantu tosiasiallisesti käytäntöön.

Haavoittuvassa asemassa olevien turvapaikanhakijoiden tapauksia ei oteta käännytyspäätöskäsittelyyn, vaan heidän turvapaikkahakemuksiaan ryhdytään käsittelemään Suomessa.

Lähteet: YLE Uutiset