Hyppää sisältöön

Puolet aborteista perheenäideille

Vakiintuneessa parisuhteessa elävien naisten abortit eivät ole vähentyneet, vaikka ehkäisytekniikat ovat kehittyneet. Liki puolet raskaudenkeskeytyksistä tehdään perheellisille naisille.

Kuva: Yle

Suomessa keskeytetään vuosittain kymmenisen tuhatta raskautta. Muihin pohjoismaihin verrattuna lukema on pieni.

Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa teiniabortit eivät ole erityinen ongelma. Meillä raskauden keskeytykseen turvautuu yleensä alle 25-vuotias nuori aikuinen. Puolella aborttiin päätyjistä on puoliso, lapsia saattaa olla kaksi.

- Raskaus alkaa väärään aikaan, lasta ei haluta juuri silloin, on ehkä muita projekteja. Koulutus saattaa olla kesken tai on pätkätöitä, THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler selittää.

Ei ehkäistä lainkaan

Lähes puolet tunnustaa, ettei ehkäissyt ei-toivottua raskautta mitenkään. Luku lienee todellisuudessa suurempi, sillä kolmannes keskeyttäjistä turvautuu aborttiin toista kertaa.

Ehkäisy on yhä tehokkaampaa ja vaivattomampaa, mutta aborttiin turvautuvien mielestä liian kallista. E-pillerien hinnat ovat nousseet , eikä Kela korvaa niitä.

Helsingin Kätilöopiston sairaalassa on raskauden keskeyttäjille annettu vuoden pilleriresepti.

- Kun resepti vuoden päästä loppuu, niin uusien keskeytysten määrät pomppaavat selvästi, osastonlääkäri Oskari Heikinheimo sanoo.

Osalle jopa viides abortti

Pieni, mutta kasvava joukko turvautuu raskauden keskeytykseen jopa viidettä kertaa. He ovat nuoria naisia, joiden elämä on monella tavalla sekaisin. Heillä on päihteiden käyttöä, heillä ei juuri ole koulutusta ja työpaikkaa on vaikea saada, luonnehtii tutkimusprofessori Mika Gissler.

Ilmiö alkoi 1990-luvulla ja aluksi epäiltiin, että monikeskeyttäjät olisivat entisen Neuvostoliiton alueelta muuttaneita naisia, jotka olivat turvautuneet aborttiin aiemmassa kotimaassaan ehkäisyvälineiden puutteen vuoksi. Asiaa tutkittaessa selvisi, että monikeskeyttäjät olivat pääasiassa suomalaisnaisia.

Kun reseptitön katumuspilleri tuli apteekkeihin, sen toivottiin vähentävän aborttien tarvetta. Toiveikkaimmat uskoivat keskeytyslukujen painuvan 7000:een vuodessa. Jälkiehkäisy ei ole kuitenkaan pienentänyt lukuja.

Pari prosenttia aborttiin päätyvistä on sen sijaan epäonnistunut pillereillä tehdyssä jälkiehkäisyssä.

"Aina vaikea asia"

Osastonlääkäri Oskari Heikinheimo Kätilöopistolta muistuttaa, että sosiaali-ja terveysministeriö on jo vuosia sitten esittänyt, että ilmaisia ehkäisyvälineitä tarjottaisiin ainakin nuorille, vastasynnyttäneille ja raskauden keskeyttäneille. Helsingissä on hyviä kokemuksia ilmaisista ehkäisykierukoista.

Näennäisestä vaivattomuudestaan huolimatta abortti ei ole vain käynti sairaalassa.

- En ole koskaan nähnyt lääkärinä, että se olisi helppo ja kevyt asia . Se on aina vaikea asia, sanoo osastonlääkäri Heikinheimo.

.
.