Elokuva-akatemia: Godard saa Oscarin yksin taiteellisista ansioistaan

Yhdysvaltain elokuva-akatemia vakuttaa, että myöntäessään kunnia-Oscarin ranskalaiselle elokuvaohjaajalle Jean-Luc Godardille se kunnioittaa yksinomaan tämän taiteellista työtä eikä ideologisia näkemyksiä.

kulttuuri

Ranskan uuden aallon legenda Godard on ollut viime aikoina jälleen esillä katsantokantojensa takia, joita on pidetty antisemitistisina. Muun muassa The New York Times on nostanut esille Godardin elokuvista ja elämäkerroista kohtia, joiden voidaan tulkita olevan juutalaisvastaisia.

Myös Yhdysvaltain elokuva-akatemia on saanut valituksia siitä, että se on päättänyt valita ranskalaisohjaajan elämäntyö-Oscarin saajaksi. Akatemian presidentti Tom Sherak kuitenkin muistuttaa, että palkinto myönnetään yksinomaan elokuvallisten ansioiden perusteella. Hän huomauttaa lisäksi, että palkintoja on aiemminkin myönnetty henkillöille, joiden elämä ei ole ollut täysin puhtoista.

Elämäntyö-Oscarit jaetaan marraskuussa ennen helmikuun varsinaista palkintogaalaa. Godardin lisäksi palkinnon saavat elokuvaohjaaja Francis Ford Coppola, 94-vuotias näyttelijä Eli Wallach ja dokumentaristi Kevin Brownlow.

Lähteet: AP, YLE Uutiset