Hyppää sisältöön

Schwarzenegger vaihtuu demokraattikuvernööriin

Kalifornian kuvernööriksi nousee demokraatti Jerry Brown, joka johti osavaltiota myös kolme vuosikymmentä sitten. Brown korvaa republikaanisen Arnold Schwarzeneggerin, joka ei ollut enää ehdolla.

Brown voitti vaaliessa republikaanisen vastaehdokkaansa, eBayn entisen toimitusjohtaja Meg Whitman.

72-vuotias Brown oli Kalifornian kuvernööri myös 1975 - 1983.

Schwarzenegger ei voinut enää asettua ehdolle, sillä Kaliforniassa kuvernööri voi olla virassaan vain kaksi nelivuotiskautta.

Kaliforniassa saavuttamastaan voitosta huolimatta kuvernöörinvaalit olivat demokraateille kongressivaalien tavoin yleisesti ottaen tappiolliset. Republikaanit veivät demokraateilta ainakin kymmenen kuvernöörinpaikkaa, kun taas demokraatit ovat voittaneet republikaaneilta kolme kuvernöörinpaikkaa, Kalifornian lisäksi Havaijilla ja Vermontissa.

New Mexicon osavaltio saa Yhdysvaltain ensimmäisen naispuolisen latinalaisamerikkalaista syntyperää olevan kuvernöörin. Kuvernööriksi nousee republikaaninen Susana Martinez.

Kongressin välivaalien yhteydessä järjestettiin kuvernöörinvaalit 37 osavaltiosta, joista 19:ssä on nyt demokraattinen ja 18:ssa republikaaninen kuvernööri.

Republikaanit menestyivät osavaltiovaaleissa

Republikaanit ovat saaneet suuria voittoja myös osavaltioiden parlamenttivaaleissa.

Osavaltioparlamenttien konferenssin NCSL:n mukaan republikaanit saavat vielä keskeneräisen vaalituloksen mukaan demokraateilta haltuunsa enemmistön ainakin 18 osavaltioparlamenttien kamarissa.

Esimerkiksi Minnesotan senaatti sai ensimmäistä kertaa historiassa republikaanienemmistön, ja myös osavaltion edustajainhuoneesta tuli republikaanienemmistöinen. Myös Pohjois-Carolinan senaatissa on republikaanienemmistö ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1870.

Valta vaihtui republikaaniseksi molemmissa tai toisessa kamarissa myös ainakin Alabamassa, Indianassa, Iowassa, Mainessa, Michiganissa, Montanassa, New Hampshiressa, Ohiossa, Pennsylvaniassa ja Wisconsinissa, NCSL kertoo.