Duodecimin kulttuuripalkinto Ortonin ylilääkärille

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin kulttuuripalkinto myönnetään tänä vuonna Ortonin johtavalle ylilääkärille, professori Seppo Seitsalolle. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.

kulttuuri

Seitsalo perusti vuonna 2001 Ortoniin gallerian, jossa potilaat ja sairaalan henkilökunta voivat nauttia nykytaiteen näyttelyistä. Galleriatoiminta on sittemmin laajentunut myös sairaalan päärakennuksen takana olevaan puistoon. Taiteenkeräilijät ovat antaneet sairaalan säilytettäväksi mm. Kain Tapperin veistoksia.

Seppo Seitsalon mukaan taide tuo inhimillistä lämpöä usein kylmäksi koettuun sairaalaan. Hän uskoo myös, että taide voi edistää terveyttä. - Kun potilas tuntee, että hänestä todella välitetään, paraneminen nopeutuu ja hoitojaksot lyhenevät, Seitsalo sanoo.

Duodecimin kulttuuripalkinto jaetaan joka toinen vuosi henkilölle tai työryhmälle, joka on merkittävästi edistänyt terveyden, sairauden ja kulttuurin keskinäisten yhteyksien ymmärtämistä. Aiemmin palkinnon ovat saaneet muun muassa näyttelijä-ohjaaja Kari Heiskanen, kirjailija, lääkäri Claes Andersson sekä taiteilija Rafael Wardi.

Lähteet: YLE Uutiset