1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lorut

Loruista tuli Kakaroille karpaloita

Kakaroille karpaloita, lapsosille lakkahilloa, muksuille mustikoita, tyttösille tyrnimarjoja, vauveleille vaapukkasosetta, viikareille viinimarjoja... Kirjoittajaryhmä Rinki julkistaa Lasten toiminnallisen Kakaroille karpaloita -lorukirjan Kemin kirjastossa keskiviikkona.

Kakaroille Karpaloita -lorukirja on lasten ja aikuisten yhteinen ponnistus. Kuva: YLE / Jesse Vesa

Vuonna 2008 Rinki julisti valtakunnallisen lastenlorukilpailun, josta tuli suositumpi kuin etukäteen osattiin arvatakaan. Kilpailussa oli kolme sarjaa, saneltujen lorujen sarja, kouluikäisten sarja ja aikuisten sarja.

Tuomaristo sai luettavakseen 279 saneltua tai kirjoitettua lorua. Lorujen parhaimmistoa on jo aiemmin voinut lukea Ringin nettisivuilta ( www.kemi.fi/rinki/ (siirryt toiseen palveluun)). Loruista on nyt koottu myös kirja.

Rinkiläiset Anna Kyrö Ja Irma Melin valitsivat kirjaan 19 kirjoittajaa. Kyrö ja Melin kertovat, että kansien väliin päätyneet lorut valittiin käyttötarkoituksen perusteella. Paljon kielellisesti loistavia loruja jäi myös kirjan ulkopuolelle.

Kirjan kuvitus on noin 50 kemiläisen esikoululaisen käsialaa. Graafisen suunnittelun ja taiton kirjaan on tehnyt Lappian kuvallisen ilmaisun opiskelija Ada Nieminen. Kirja on isotekstisenä ja visuaalisesti värikkäänä varmasti pian monen pienen ja ison loruttelijan ilona.

Kirjan julkistamistilaisuus on Kemin kirjastossa keskiviikkona kello 18.