1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yksityiset lääkäriyritykset vaativat Kela-korvausten nostoa

Yksityisiä lääkäriyrityksiä edustava Lääkäripalvelut ry. vaatii sairausvakuutuskorvaukseen kymmenen prosentin tasokorotusta. Esitystään yhdistys perustelee sillä, että asiakkaan maksama osuus yksityislääkärin kuluista kasvaa jatkuvasti.

Lääkäripalveluiden toiminnanjohtaja Ismo Partanen uskoo, että sairausvakuutuskorvauksen korotus lyhentäisi julkisen terveydenhuollon jonoja.

- Asiakkailla olisi paremmat mahdollisuudet valita yksityinen terveydenhuolto. Se lisäisi jonkin verran lisäisi yksityisten terveyspalveluiden käyttöä. Silloinhan meillä käytettäisiin resursseja, joita meillä on olemassa, Partanen selvitti.

Hänen mukaan nykyinen tilanne on hullu: julkisella puolella on jonoja ja yksityisellä puolella on voimavaroja käyttämättä.

Asiakkaan omavastuu on noussut keskimäärin 75 prosenttiin, koska Kelan korvaustaksat eivät ole seuranneet hoitokulujen kallistumista. Viisitoista vuotta sitten asiakkaan maksama osuus yksityisen lääkärin palveluista oli noin 60 prosenttia.

Hyöty hyvätuloisille

Kelan tutkimusosaston terveysturvan tutkimuspäällikkö Henna-Mari Mikkola uskoo, että sairausvakuutuksen tasokorotuksesta hyötyisivät lähinnä hyvätuloiset. Mikkola kuitenkin myöntää, että Kelan korvaustaksoja olisi syytä tarkistaa.

- Ennen kuin tasokorotuksia tehdään, pitäisi varmistaa, että kilpailu yksityisissä palveluissa toimisi paremmin. Lisäksi on otettava huomioon se, että suurin osa yksityisiä palveluita käyttävistä asiakkaista on varsin suurituloisia eikä tasokorotuksilla välttämättä ole kovin suurta vaikutusta kuluttajien käyttäytymiseen, hän selvitti.

Mikkolan mielestä järjestelmä pitäisi arvioida uudelleen.

- Ei ole normaalia, että taksat eivät seuraa yleistä kustannuskehitystä, hän lisäsi.