Hyppää sisältöön

Suomen ekumeeninen neuvosto vaatii "mummopykälän" muuttamista

Suomen ekumeeninen neuvosto suomii ulkomaalaislain tulkitsijoita. Maahanmuuttoviranomaisten päätökset ovat olleet lainmukaisia, mutta neuvoston mielestä lakia on muutettava, jos se johtaa esimerkiksi paljon esillä olleisiin isoäitien käännyttämisiin.

Maahanmuuttopoliittinen ministeriryhmä päätti lokakuun lopulla, ettei ulkomaalaislakiin tehdä "mummopykälää" eli muun omaisen oleskelulupaehdot eivät muutu.

- Jos vain välitön kuolemanuhka estää Suomen kansalaisen vanhemman käännyttämisen, on turha puhua inhimillisistä tekijöistä, jotka laki antaa ottaa huomioon, huomauttaa Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen.

Ekumeeninen neuvosto selvitti täysi-ikäisten Suomen kansalaisten vanhempien edellytyksiä saada oleskelulupa. Selvityksessä tutkittiin lainsäädäntöä ja sen soveltamista korkeimmassa hallinto-oikeudessa vuosina 2002–2008.

Vuodesta 2006 KHO on tulkinnut vanhempien täyden riippuvuuden lapsistaan erittäin tiukasti: Se ei ole pitänyt oleskelulupaa hakeneita vanhempia täysin riippuvaisina sukulaisistaan, vaikka lupaa hakeneet ihmiset ovat tarvinneet apua päivittäin.

- Perheet, joita nämä päätökset satuttavat, ovat osa Suomen yhteiskuntaa. Esivalta käännyttää suomalaisten lasten isovanhempia. On häpeällistä, jos vaalien lähestyessä maahanmuuttopolitiikkaa tehdään flirttailemalla maahanmuuttovastaisuuden kanssa, Huttunen sanoo.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi maaliskuussa venäläisenä ja egyptiläisenä isoäitinä tunnettujen Irina Antonovan ja Eveline Fadayelin oleskelulupaa ja käännytystä koskeneet valitukset.

Molemmista valitettiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Se kielsi väliaikaismääräyksellä isoäitien käännyttämisen Suomesta. Sittemmin Antonova muutti palvelukotiin Pietarin lähelle. Fadayel on edelleen Suomessa.