Puhutko roilaa?

Ari Welling suosittelee tekstiviestitse ja sähköpostitse käytävään viestintään uutta, kaikkien ymmärtämää kieltä. Tai ei sitä vielä ymmärretä, mutta sen voisi jokainen opetella. Se kieli ei ole nimeltään englanti eikä esperanto - sen nimi on ROILA.

Uusin Geo -lehti kertoo hollantilaisesta Eindhovenin yliopiston professorista joka on ottanut suureelliseksi haasteekseen kehitellä kielen robottien ja ihmisten väliseen viestintään.

Robottien rynnäköstä kotitalouksiinkin on puhuttu jo useita kymmeniä vuosia. Olisihan se kivaa kun joku imuroisi ja viikkaisi pyykit – ja palkkaakin tuo ”otus” pyytäisi vain muutaman sähkölaskussa näkyvän kilowattituntihinnan verran. Ja olisi väsymätön.

Yksi syy siihen, etteivät robotit ole yleistyneet, lienee juuri ihmisten ja robottien välisen kielen puute. Oma, varsinkin puhuttu kielemme kun on monimerkityksisistä ja epäloogista. Tietysti oman hankaluutensa aiheuttaa se, että kieliä on monia. Mutta jo pelkästään simppeli englanti ei tahdo robotilla mennä jakeluun, sitäkin kun puhutaan sadoin eri tavoin.

Professori Christoph Bartneck onkin kehittämässä ”Robot Interaction Languagen”, kielen jonka kielioppi on yksinkertaisin mahdollinen: siinä ei ole lainkaan poikkeuksia, artikkeleja, sijamuotoja tai monikkoa.

Esimerkki robottikielestä kuulostaa tältä: "Pito loki wikute." Lause tarkoittaa: "Pidän tästä hedelmästä." Oikeammin sanat varmastikin ovat pitää – tämä – hedelmä. Siis simppeliä kuin mikä.

Luulen, että jos opettelisimme robottikielen, olisi siitä hyötyä, ei ainoastaan robottien ja ihmisten välisessä viestinnässä vaan myös ihmisten ja ihmisten välisessä viestinnässä.

Viestimme nimittäin nykyisin niin paljon pelkän tekstin varassa – sähköpostein ja tekstiviestein, että väärinkäsitykset ovat päivittäisiä. Vaikka sille kaverille kuinka näpyttelee, että ”tosi hyvä juttu” ja vinkkaava hymynaama perään, niin silti kaveri ymmärtää asian väärin. Siis hyvä juttu, vink-vink, eli huono juttu.

Mutta jos kaikessa kirjoitetussa viestinnässä siirtyisimme käyttämään ROILAA, ”Robot Interaction Languagea”, olisivat väärinymmärrykset historiaa. ”Pito loki wikute” – Pidän tästä hedelmästä.

Sillä sipuli ja piste.