Kiinan Wuxi ottaa oppia Vesijärven puhdistamisesta

Lahtelaisdelegaatio osallistui Kiinan Wuxissa järjestettyyn ystävyyskaupunkifoorumiin. Samalla Lahden ja Wuxin kaupungit allekirjoittivat aiesopimuksen, jonka keskeisenä osana on ympäristöön ja ympäristöteknologiaan liittyvä yhteistyö. Yhtenä konkreettisena esimerkkinä on Vesijärven kunnostaminen, josta kiinalaiset haluavat ottaa esimerkkiä.

Wuxi (Kiina)
Lahden ympäristökumppani Wuxi kartalla.
Google Maps

Wuxissa kävivät kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Salmi sekä Lahden tiede- ja yrityspuiston johtaja Mari Pantsar-Kallio. Pantsar-Kallion mukaan vierailu oli hedelmällinen ja kiinalaisten vieraanvaraisuudesta ja dynaamisuudesta päätellen he ovat yhteistyössä liikkeellä tosissaan.

Tosissaan on liikkeellä myös Lahti. Wuxista ei haluta enää puhua ystävyyskaupunkina, sillä kokemuksen mukaan se tuppaa olemaan pelkkää sanahelinää, joka ei realisoidu käytännön teoiksi. Sen sijaan puhutaan ympäristökumppanuudesta.

Wuxi on 6 miljoonan asukkaan kaupunki lähellä Shanghaita. Kaupunki on asettanut tavoitteekseen kehittyä keskeiseksi ympäristökaupungiksi Kiinassa. Tavoitteet ovat siis samankaltaisia kuin Lahdella.

Vesijärvestä saadut opit kiinalaisille

Kaupungin johdon linjaus on, että Lahden ja Wuxin kaupungin suhde on hyvin tarkkaan keskittynyt juuri ympäristöön ja ympäristöteknologiaan. Kaupungit etsivät nyt aktiivisesti erilaisia yhteishankkeita, joihin lahtelaiset ja mahdollisesti muutkin suomalaiset yritykset pääsevät mukaan.

Wuxissa on yksi Kiinan suurimmista järvistä, Taihu Lake, joka on erittäin saastunut. Yksi konkreettinen yhteistyömuoto tullee lähitulevaisuudessa olemaan Vesijärven kunnostukseen liittyvän tietotaidon jakaminen.

Toinen lähitulevaisuuden tavoite on saada wuxilainen yritysdelegaatio vierailulle Lahteen. Wuxissa on huippuosaamista erilaisten sensorien ja mittausjärjestelmien rakentamisessa, mistä Mari Pantsar-Kallio uskoo olevan hyötyä myös lahtelaisyrityksille.

Julkisen sektorin yhteistyö tärkeää kiinalaisille

Kaupunkien välisen yhteistyön toivotaan ruokkivan edelleen yritysyhteistyötä ja helpottavan lahtelaisyritysten vientiponnisteluja Kiinan markkinoilla. Mari Pantsar-Kallio tietää, että julkisen sektorin yhteistyö on tärkeää myös kiinalaisyrityksille.

- Se on tyypillistä kiinalaiskulttuurille, että he arvostavat sitä, jos suhteet valtion tai kaupungin tasolla ovat hyvällä mallilla ja yritysyhteistyön tukena.

Lähteet: YLE Lahti / Juha Paaso