1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sakari Kukko

Piirpauke sai rouheutta Mika Mylläriltä

Kokkolalaislähtöinen muusikko Mika Mylläri on mukana Piirpauke- yhtyeen uudessa nousussa. Mylläri on tuottanut yhtyeen menestyslevyn. Keskiviikon konsertti Kokkolassa oli Mikalle ensimmäinen yhtyeen virallisena jäsenenä.

Sakari Kukko
Mika Mylläri soittaa trumpettia.
Mika Mylläri soittaa Piirpaukessa trumpettia ja koskettimia.YLE / Kalle Niskala
Mika Mylläri soittaa trumpettia.

Piirpauke on yhdistänyt menestyksellä kansanmusiikkia, maailmanmusiikkia ja jatsia vuodesta 1974 lähtien. Miehiä Sakari Kukon luotsaamassa yhtyeessä on tullut ja mennyt vuosien varrella monen bändin edestä. Tuorein tulija on Mika Mylläri. Hän tuli alun perin uusimman Koli-levyn tuottajaksi, mutta huomasi pian nousevansa yhä useammin myös lavalle yhtyeen riveissä.

Vankasta jazz-taustastaan huolimatta Mika Mylläri on työskennellyt monipuolisesti musiikin eri tyylilajeissa aina hiphopiin saakka. Työnäytteenä käy esimerkiksi kaksi Palefacen viimeisintä albumia. Yhtyeen soundiin Mylläri arvioi tuoneensa rouheutta.

- Voi olla, että menen rohkeammin rokin tai tietynlaisen rouheuden puolelle. Silloin kun mennään progressiivisesti, niin silloin mennään eikä himmailla, analysoi Mylläri.

Särmää sointiin tuo myös Jukka Orma. Entinen Sielun Veljet -kitaristi on tuttu monista muista rock- ja jazz-kokoonpanoista.

- Jukka Orma on samanlaisissa liemissä marinoitu kuin Hasse Walli. Hän oli paikalla myös kun Piirpauke harjoitteli ensimmäisen kerran. Jukka taisi olla silloin ehkä 16-vuotias, pari vuotta meitä nuorempi, muistelee Sakari Kukko.

Sakari Kukko halusi palauttaa uusitun kokoonpanon myötä Piirpauken vahvemmin juurilleen. Komppia pitävät yllä Trio Töykeistä tutut Rami Eskelinen ja Eerik Siikasaari. Lyömäsoittimessa jatkaa edelleen Ismaila Sane.

Koli kohosi listaykköseksi

Piirpauken keväällä julkaistu Koli-albumi kohosi lokakuussa World Music Charts Europen listaykköseksi. Se on Piirpauken paras sijoitus Euroopan yleisradioiden kokoamalla maailmanmusiikkilistalla. Suomalaisista vain Värttinä on aiemmin päässyt listan kärkeen.

Koli sisältää paljon muun muassa Sibeliuksen, Toivo Kuulan ja Konsta Jylhän sävellyksiä.

- Teimme teemalevyn suomalaisjuurisesta musiikista, kansanmusiikista klassisen musiikin kautta jazz- ja rock-maailmaan, kertoo Sakari Kukko.

Sakari Kukko on ollut studiotuottajana kaikissa levyissään, lukuun ottamatta ensimmäistä ja viimeisintä. Ensimmäisen albumin tuotti Otto Donner, mutta hänen panos jäi Kukon mukaan vähäiseksi kun mies pian totesi, että Piirpauke pärjää ilman häntäkin. Koli -albumin kohdalla Kukko hellitti kunnolla otteensa eikä osallistunut esimerkiksi levyn loppumiksaukseen ja luovutti viimeisen sanan Mika Myllärille.

- Mika sattui soittamaan sopivalla hetkellä. Ja minä en yleensä asetu vastahankaan tämmöisten ideoiden edessä ja ajattelin, että katsotaan tämä kortti loppuun saakka, kertoo Sakari Kukko.

- Kuulin Piirpauketta radiosta ja ajattelin soittaa Sakelle. Heitin hänelle vain, että tulen tuottamaan levyn, siitä se lähti, naureskelee Mylläri. Aika jännittävää oli kun Sakari tuli mukanaan kymmenen levyn verran materiaalia, mutta hyvin nopeasti löysimme yhteisen sävelen.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Ari Vihanta

Lue seuraavaksi