1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti

Diskoheimot kokoontuvat Nenäpäivänä Lahdessa

Legendaarinen diskopaikka Senssi Hämeenkatu 16:ssa repeää, kun kolme diskoheimojen sukupolvea kohtavat Nenäpäivänä 5. marraskuuta Lahdessa. Luvassa on biletystä läpi yön ja mikä parasta, samalla voi auttaa kehitysmaiden lapsia.

Nenäpäivän diskoa isännöivät Hanski Kinnunen ja Tapani Ripatti. Nenät päässä tietenkin. Kuva: YLE / Hanna Poikolainen

Taru diskoheimoista alkaa beat-musiikista. Diskoheimojen synty liittyy beat-musiikin tahdissa sykkineeseen nuorisokulttuuriin, joka puhkesi kukkaan 60-luvun alussa.

Vaikka kunnon tansseissa soitti elävä bändi, kaupungeissa nuorisoa alkoi kerääntyä baareihin, joissa oli jukebox, pajatso sekä flipperi ja joissa sai istua rauhassa samanhenkisten kavereiden kanssa turisten sekä kaakaota, kahvia, teetä tai kokista lipitellen.

Lahden kauppahallin ovensuussa, torin puolella oli Aivo. Nelon Baari sijaitsi Aleksi 1:n toisessa kerroksessa.

Poppareiden reviiriä oli KOPin aula ja rokkarit parveilivat Vapaudenkadulla. Yhteistä aluetta olivat kauppatori sekä kartsa, jota kierrettiin sekä jalan että autoilla - Rautatiekadulta Hämeenkadulle, sieltä Mariankadulle ja Aleksille. Suosittuja kokoontumispaikkoja olivat myös konvat. Lyseossa järjestettiin Lahden parhaat.

Valitse oma heimosi

Ensimmäiset diskoheimot alkoivat kokoontua Lahdessa 60-luvun viimeisinä vuosina Torvessa Loviisankadulla ja Rautakamarilla Hämeenkadulla. Tiskijukka soitti kaikkea Chuck Berrystä Led Zeppeliniin.

1970-luvun alussa alkoi purkka paukkua. Boney M merkitsi diskomusiikin ja diskon läpimurtoa.

Pitkät jonot alkoivat kiemurrella iltaisin Aleksin kulmasta Vesijärvenkatu 22:een ja edelleen ulko-ovelta kellariin. Siellä oli Nuutti-Grilli, yksi legendaarisimmista diskoista Kalliovuorten tällä puolen. Kansantalon uumeniin kiemurteli kaksi ihmismatoa. Aleksinpuoleinen johti Pekka Nurmikallion Pataässä-diskoon. Saimaankadulta pääsi Joni Heinosen Catacombiin.

Jossain Aleksin ja Rautatienkadun kulmauksessa saattoi nähdä ihmisten kiiruhtavan sisäpihan sokkeloihin. He riensivät Rewaan, joka oli erään diskoheimon kokoontumispaikka. Disko muokkasi musiikkia, glamour määritti muodin.

Kun bileet päättyivät, kerääntyivät diskoheimojen väkevimmät tapaamaan toisiaan sekä keikkamatkoilta kotiin palanneita bändimuusikoita Kukonpoikaan, joka oli nyt kiinnirakennetun Aleksi 25:n sisäkäytävän varrella. Se oli eräs Lahden ensimmäisistä yöravintoloista ja kaiketi ensimmäinen hampurilaisravintola Lahdessa.

Kukonpoika ei ollut ainoa paikka, jossa diskoheimot kohtasivat orkesterikansaa. Ravintola Jukola oli perinteinen tanssipaikka, mutta joskus se hemmotteli myös diskoheimolaisia. He kiipesivät Hämeenkadun ja Rautatienkadun kulmauksesta Jukolaan ainakin silloin, kun siellä soitti Attila, Berger & Hand.

Lahden ulkopuolellakin oli diskoheimoja

Lahteen tultiin ympäri Etelä Suomen bailaamaan ja lahtelaiset diskoilijat lähtivät etsimään vihreämpää ruohoa aidan toiselta puolen. Idän suunta oli suosittu, koska siellä asuivat tarujen mukaan kauneimmat naiset. Speden Saluuna Kouvolassa oli pääkohde. Orimattilan Matin Kellarissa kävi oma heimonsa, mutta sinne riensi viikonloppuisin väkeä myös Lahdesta.

Heinolan maalaiskunnassa sijainnut Funky Maruschka oli oli oma lukunsa, helmi diskokruunussa. Se oli nimensä mukaisesti kaikkien etelä- ja keskisuomalaisten funk-heimojen kokoontumispaikka.

Discoheimojen kolmas sukupolvi

1980-luvulla suurin osa ensimmäisestä diskosukupolvesta kasvatti omia heimojaan kodeissaan, mutta väistyvän väen ja sulkeutuvien diskojen tilalle avautui uusia ovia uusille disko- ja klubiheimoille sekä uusille rytmeille.

Tiskijukan vetämät Mustan Kissan sunnuntaiset naisten tanssit olivat suosiossa. Salpauksen lopetettua hotelli- ja ravintolatoimintansa Konserttitalossa, se avasi ovensa diskoheimoille Nelon Baarin tiloissa Aleksi 1:ssä. Aleksi 14:ään ilmaantui Faarao.

80-luvun edetessä toisen diskosukupolven uudeksi pääkokoontumispaikaksi Lahdessa nousi Club 16, joka nousi entisen elokuvateatteri Karen tiloihin Hämeenkatu 16:ssa. Klubi laajeni ajoittain viereiseen autotalliin ja Lahti siirtyi garage-kauteen.

Galaxy oli discoheimojen yhdistäjä; silta yli sykkivän virran. Ensimmäinen Galaxy nousi legendaarisen Praterin entisen Keulan tiloihin Saimaankadun ja Aleksin kulmaan. Kun basson jytke alkoi häiritä talon normiasukkaita Galaxy muutti Vesijärvenkadun ja Aleksin kulmaan. DJ-koppi muistutti avaruusaluksen alaosaa, clubissa oli oma suihkulähde ja varmaan Lahden pisin baaritiski. Galaxy tutustutti discoheimot italodiscoon. Se lienee ollut tuon genren keskuspaikka koko Suomessa.

Ja nyt syystalvella 2010 Nenäpäivänä diskoheimot palaavat Senssi-clubille Hämeenkatu 16:een, jossa kokoontuu diskoheimojen kolmas sukupolvi..

Paluu juurille

Nenäpäivänä Yle Lahden Radio, Senssi sekä illan DJ-isännät Hanski Kinnunen ja Tapani Ripatti kutsuvat edellä mainitut ja kaikki muut Suomen diskoheimot sekä sukupolvet yhteisiin bileisiin.

Nenä päähän ovelta ja sen jälkeen pujottelemaan disko- sekä klubimusiikin rinteille! Jos haluatte luoda musiikkia itse, Senssin karaokeosasto tarjoaa siihen huippupuitteet.

Senssi-clubissa on kesät talvet after ski -meininki. Se tarkoittaa menoa täpöillä ja ilman taukoa.

”DISCOHEIMOJEN KOKOONTUMINEN – OCSID LIVE!”

5.11.2010. Ovet avautuvat jo klo 20.00 - 04.00

PAIKKA: Senssi-Club, Hämeenkatu 16, Lahti

DJ:t Hanski Kinnunen, Tapani ”Ocsid” Ripatti ja talon oma Petteri

- LIVE! TIMO PIENI HUIJAUS n. klo. 22.00

- LIVE! SHAVA; suomalainen bhangra-yhtye n. klo. 23.00

- LIVE! Michael Jackson -show n. klo. 00.30

Huom. ajat ovat noin aikoja. Ne voivat muuttua tilanteen mukaan!

NENÄPÄIVÄ-HUUTOKAUPPA alkaa klo. 21.30

Rähinä records lahoittaa mm. Brädin, Cheekin ja Uniikin levyjä nimikirjoituksilla sekä Fintelligens- ja Uniikki t-paitoja.

Apulanta on mukana huutokaupassamme. Huudettavina Apulannan CD-levyjä nimikirjoituksilla sekä Sipen rumpukapulalaukku nimmarilla ja piirroksella.

LHS lahjoittaa Janne Ahosen suksen nimikirjoituksella. Ville Larinnolta jotain. Mäkijoukkueen juliste nimikirjoituksin.

FC Lahti lahjoittaa Berat Sadikin fanipaidan nimikirjoituksella

Liput 5 euroa (Lipun ostajille jaossa ovella rajoitettu määrä Nenäpäivän neniä). Jokaisesta lipusta menee €2 hyväntekeväisyyteen. Lisää neniä ja muuta Nenäpäivä-materiaalia myytävänä illan aikana discossa.

Nyt pöljäilemään kehitysmaiden lasten hyväksi!

Järjestäjänä YLE Lahti. Tapahtumaa tukemassa LC Lahti/Masto, LC Lahti/Vellamot, Hollolan Leijonat

Diskoheimot kohtaavat Nenäpäivän tunnelmissa?

Seuraa sivustoamme!